Muffiny z porzeczkami i nalewką wiśniową
"Po wczorajszym maratonie w pracy, dziś czeka mnie maraton przedwyjazdowy, pakowanie, zakupy pieczenie tortu dla Mamy i ciast na wyjazd, a to wszystko do godziny 18. Nie wiem czy się wyrobię, wszystko okaże się w swoim czasie. Wiem jedno, musicie koniecznie wypróbować mój dzisiejszy przepis! Oczywiście jeżeli lubicie Muffiny. Dziś prezentuje Wam babeczki z alkoholem i owocami, yumm! Zapraszam na Muffiny z czerwoną porzeczką i nalewką wiśniowo-śliwkową! Wychodzą przesmaczne :) Dla tych którzy wyjeżdżają, przy okazji życzę udanego urlopu."
Składniki:
- 2 jajka
- szklanka mleka
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka nalewki wiśniowo-śliwkowej
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 250 g maki pszennej
- 160 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka czerwonych porzeczek
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
W dużej misce mieszamy obie mąki z cukrem , dodajemy proszek do
pieczenia. W drugiej olej z jajkami, ekstraktem waniliowym, nalewką i mlekiem.
Do suchych składników wlewamy płynne i mieszamy łopatką.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami i napełniamy je do 3/4
wysokości. Na wierzch każdej babeczki nakładamy po łyżce porzeczek.
Pieczemy w 180°C przez 25 minut.
Muffiny z alkoholem, mniam, tego jeszcze nie było. ;)
OdpowiedzUsuńjakie urocze :]
OdpowiedzUsuńz alkoholem.. no, od wczoraj mogę bez żadnych zastrzeżeń! już jestem letnia :p
No, to należą się słodkie życzenia! Wszystkiego najsmaczniejszego! :)
Usuń