Mix owocowy z dipem jogurtowym

"Cudowny tydzień. Tyle słońca, tyle ciepła - nareszcie! Tęskniłam! Nic dziwnego, że ciągnie mnie do owoców - w końcu niebawem targi wręcz zakwitną sezonowymi owocami :) Nie mogę się również doczekać weekendowych spotkań z przyjaciółmi, ciepłych wieczorów i oczywiście pysznych smakołyków zjadanym na świeżym powietrzu - tak miedzy nami uważam, że wtedy smakują dużo lepiej! A jeżeli mowa o owocach - dziś przygotowałam dla Was właśnie coś owocowego! Przekąska owocowa na grilla, posiadówkę ze znajomymi czy też samotne spędzanie czasu z dobrą książką na powietrzu, o czym mowa? A o tym!"

Składniki na 3-4 miseczki:

  • 2 banany
  • 3 kiwi
  • 1 grejpfrut
  • 1 jabłko
  • garść migdałów i orzechów laskowych
  • garść żurawin
  • 3-4 plasterki melona
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:
Owoce myjemy i obieramy ze skórki.
Banany kroimy na 4 części. Kiwi i jabłka dzielimy na pół i kroimy na cienkie plasterki.
Grejpfruta obieramy ze skórki ( białej błony) i dzielimy na mniejsze kawałki.

Do miseczek wrzucamy po jednym plasterku melona, dodajemy kilka cząstek jabłka i kiwi, po jednej części banana.

Całość posypujemy zmiażdżonymi i pokrojonymi na drobno orzechami i żurawiną.

Do oddzielnej miski wlewamy jogurt, dodajemy łyżkę cukru waniliowego oraz ekstrakt waniliowy - mieszamy, wstawimy do lodówki na około 30 minut.

Owoce podajemy polane dipem, bądź osobno.
Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!