Mix owocowy z dipem jogurtowym
"Cudowny tydzień. Tyle słońca, tyle ciepła - nareszcie! Tęskniłam! Nic dziwnego, że ciągnie mnie do owoców - w końcu niebawem targi wręcz zakwitną sezonowymi owocami :) Nie mogę się również doczekać weekendowych spotkań z przyjaciółmi, ciepłych wieczorów i oczywiście pysznych smakołyków zjadanym na świeżym powietrzu - tak miedzy nami uważam, że wtedy smakują dużo lepiej! A jeżeli mowa o owocach - dziś przygotowałam dla Was właśnie coś owocowego! Przekąska owocowa na grilla, posiadówkę ze znajomymi czy też samotne spędzanie czasu z dobrą książką na powietrzu, o czym mowa? A o tym!"
Składniki na 3-4 miseczki:
- 2 banany
- 3 kiwi
- 1 grejpfrut
- 1 jabłko
- garść migdałów i orzechów laskowych
- garść żurawin
- 3-4 plasterki melona
- 150 ml jogurtu naturalnego
- łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy i obieramy ze skórki.
Banany kroimy na 4 części. Kiwi i jabłka dzielimy na pół i kroimy na cienkie plasterki.
Grejpfruta obieramy ze skórki ( białej błony) i dzielimy na mniejsze kawałki.
Do miseczek wrzucamy po jednym plasterku melona, dodajemy kilka cząstek jabłka i kiwi, po jednej części banana.
Całość posypujemy zmiażdżonymi i pokrojonymi na drobno orzechami i żurawiną.
Do oddzielnej miski wlewamy jogurt, dodajemy łyżkę cukru waniliowego oraz ekstrakt waniliowy - mieszamy, wstawimy do lodówki na około 30 minut.
Owoce podajemy polane dipem, bądź osobno.
Smacznego!
Świetne ! Lubię takie kompozycje !
OdpowiedzUsuń