Wielkanocne ciasteczka czekoladowe

"Ozdoby wybrane, zakupy zrobione. Teraz wystarczy tylko wszystko dokładnie rozplanować i powinnam się wyrobić z  pieczeniem - i zdążyć to zrobić na czas. Nie jestem pewna czy mi się wszystko uda - szczególnie jeżeli chodzi o ciasta drożdżowe - chcę poczekać do ostatniej chwili, aby wszystko było świeże i pyszne. To trudne, szczególnie, jeżeli nie wchodzi w grę poranne pieczenie. Wielkanoc spędzam w dwóch domach i z rana nie będzie już czasu na pieczenie, poza domowych chlebem oczywiście, dla niego zawsze znajdzie się czas! Coś czuję, że szykuje się pracowity sobotni wieczór. Na dziś przygotowałam dla Was przepis na Wielkanocne ciasteczka czekoladowe. Bardzo fajny i szybki sposób przygotowania świątecznych smakołyków niewielkim kosztem. Jeżeli święta spędzacie razem z dziećmi tym bardziej polecam ten przepis!" 

Składniki Wielkanocne ciasteczka czekoladowe:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2,5 łyżki mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • szklanka cukru + 2,5 łyżki wody
  • opakowanie orzechów w kolorowej słodkiej skorupce
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wrzucamy pokrojone miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie do  masy dodajemy 2,5 łyżki mleka i jajko i miksujemy dalej.

W drugiej misce łączymy mąkę pszenną z ziemniaczaną i kakao.

Sypkie składniki wsypujemy do masy maślanej i dokładnie wyrabiamy - ja wyrabiam ciasto robotem, ale można też ręcznie. Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki aby lekko stężało.

Po około 20 minutach z ciasta przygotowujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce wyłożonej papierem  do pieczenia a następnie lekko spłaszczamy po środku każdego ciastka.

Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy lukier. Do szklanki cukru pudru wlewamy dwie łyżki wody, gdy zajdzie potrzeba dodajemy resztę i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy.

Upieczone i ostudzone ciastka dekorujemy lukrem. Wierzch ciastka ozdabiamy orzeszkami w kształcie jajek.

Smacznego!









Komentarze

  1. Takie proste, a piękne, napatrzeć się nie mogę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z powyższym. Wyglądają super. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!

Popularne posty