Rozetki cytrynowo-tymiankowe
"Wolna niedziela! Jak cudownie to brzmi! Cały dzień zamierzam spędzić z eM. - połowę w kuchni, drugą w łóżku oglądając filmy. Po tak ciężkim tygodniu - dla wszystkich domowników - przyda się w końcu spokój i odpoczynek. W Dzień Kobiet - Dostałam obdarowana od firmy Swedeponic aromatycznym tymiankiem i ciasteczkami cytrynowymi z dodatkiem tych ziół. Tak mi zasmakowały, że jeszcze tego samego dnia postanowiłam przygotować coś podobnego - mimo podanego przepisu, postanowiłam zamiast przygotowania kruchych ciastek, zrobić rozetki. Dużo szybszy sposób i do tego, po wykonanej pracy, dużo mniej sprzątania. To co, skusicie się na taką wiosenną propozycję?"
Składniki:
- 200 g masła
- 160 g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli morskiej
- otarta skórka z jednej cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 5,5 łyżeczki oberwanych listków tymianku
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g mąki
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy cukier dodajemy miękkie masło i ucieramy
na gładką masę, następnie dodajemy jaja, wkraplamy sok z cytryny i dalej
miksujemy.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia,
wsypujemy szczyptę soli, dorzucamy tymianek, ścieramy skórkę cytrynową i
wszystko mieszamy.
Do płynnych składników wsypujemy suchą mieszankę i mieszamy.
Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie
gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15 minut w 180`C
Studzimy na blaszce.
Smacznego!
Zakochałam się w tych ciasteczkach! Absolutnie fantastyczne! ten tymianek w połączeniu z cytrynowa nutą...rewelacja!
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńporywam pyszne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie cytryny i tymianku, więc już wiem, że pokocham te ciasteczka!
OdpowiedzUsuńCzęstuję się i pozdrawiam:)
O tak, ciasteczka były pyszne. A Twoje wyglądają jeszcze ładniej :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bajecznie ;d
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie smaków, cytryna o tymianek - znane nam chociażby z dań mięsnych. Do słodyczy? Super :)
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie ten tymianek, na pewno spróbuje, ale te rozetki to ci sie chyba spaliły, polecam krócej trzymać w piekarniku, wtedy maja taki ładny bladożółty kolorek i są smaczniejsze. Wiem po sobie bo kiedys też mi takie spalone rozetki wychodziły i są gorsze niż takie jasne
OdpowiedzUsuńA tu się nie zgodzę, że są gorsze :) Są bardziej chrupkie :)
UsuńAle fakt, jedną blaszkę z tego co pamiętam trzymałam za długo, drugą już krócej piekłam :)
Oczywiście, można trzymać je nieco krócej :)
Ale ogólnie, ciasteczka są pyszne! :)