Rozetki cytrynowo-tymiankowe


"Wolna niedziela! Jak cudownie to brzmi! Cały dzień zamierzam spędzić z eM. - połowę w kuchni, drugą w łóżku oglądając filmy. Po tak ciężkim tygodniu - dla wszystkich domowników - przyda się w końcu spokój i odpoczynek. W Dzień Kobiet - Dostałam obdarowana od firmy Swedeponic aromatycznym tymiankiem i ciasteczkami cytrynowymi z dodatkiem tych ziół. Tak mi zasmakowały, że jeszcze tego samego dnia postanowiłam przygotować coś podobnego - mimo podanego przepisu, postanowiłam zamiast przygotowania kruchych ciastek, zrobić rozetki. Dużo szybszy sposób i do tego, po wykonanej pracy, dużo mniej sprzątania. To co, skusicie się na taką wiosenną propozycję?"

Składniki:
  • 200 g masła
  • 160 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli morskiej
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5,5 łyżeczki oberwanych listków tymianku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g mąki

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy cukier dodajemy miękkie masło i ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy jaja, wkraplamy sok z cytryny i dalej miksujemy.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy szczyptę soli, dorzucamy tymianek, ścieramy skórkę cytrynową i wszystko mieszamy.

Do płynnych składników wsypujemy suchą mieszankę i mieszamy.

Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy około 15 minut w 180`C
Studzimy na blaszce.
Smacznego!





Komentarze

  1. Zakochałam się w tych ciasteczkach! Absolutnie fantastyczne! ten tymianek w połączeniu z cytrynowa nutą...rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie cytryny i tymianku, więc już wiem, że pokocham te ciasteczka!
    Częstuję się i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, ciasteczka były pyszne. A Twoje wyglądają jeszcze ładniej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne połączenie smaków, cytryna o tymianek - znane nam chociażby z dań mięsnych. Do słodyczy? Super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawi mnie ten tymianek, na pewno spróbuje, ale te rozetki to ci sie chyba spaliły, polecam krócej trzymać w piekarniku, wtedy maja taki ładny bladożółty kolorek i są smaczniejsze. Wiem po sobie bo kiedys też mi takie spalone rozetki wychodziły i są gorsze niż takie jasne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tu się nie zgodzę, że są gorsze :) Są bardziej chrupkie :)
      Ale fakt, jedną blaszkę z tego co pamiętam trzymałam za długo, drugą już krócej piekłam :)
      Oczywiście, można trzymać je nieco krócej :)
      Ale ogólnie, ciasteczka są pyszne! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!

Popularne posty