Ciastka grejpfrutowo-kardamonowe

"No nic, musimy jeszcze trochę poczekać na wiosnę. Od następnego poniedziałku ponownie ma o sobie przypomnieć. Mam nadzieję, że tak właśnie będzie! Wczoraj z okazji Dnia Mężczyzny przygotowałam mojemu facetowi ciasteczka grejpfrutowo-kardamonowe. Przyjemne w smaku, bardzo aromatyczne i kruche. Idealne do popołudniowej herbaty. Ciasteczka można włożyć do puszki i przechowywać kilka dni. Fajna alternatywa dla tradycyjnych kruchych ciasteczek. Zapraszam na Ciasteczka grejpfrutowo-kardamonowe!"

Składniki:
  • masło 100 g
  • cukier 150 g
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią 
  • 3 żółtka 
  • 310 g mąki 
  • 5 łyżek śmietany 12 % 
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu 
  • otarta skórka z dużego czerwonego grejpfruta

Sposób przygotowania:
Do robota kuchennego wrzucamy masło dodajemy cukier i ucieramy na gładką masę. Następnie

wlewamy śmietanę i dodajemy żółtka, dalej miksujemy. Do masy dodajemy startą skórkę dużego grejpfruta i świeżo zmielony kardamon (przesiany przez sitko).

Do robota kuchennego wsypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto - jeżeli nie korzystacie z robota możecie to robić mikserem ze spiralnymi końcówkami.

Ciasto przekładamy do szprycy zakończonej końcówką w kształcie średniej gwiazdki. Masę wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15 minut - do zarumienienia.
Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ciastek.

Studzimy na blaszce.
Smacznego!






Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!