Ciastka grejpfrutowo-kardamonowe
"No nic, musimy jeszcze trochę poczekać na wiosnę. Od następnego poniedziałku ponownie ma o sobie przypomnieć. Mam nadzieję, że tak właśnie będzie! Wczoraj z okazji Dnia Mężczyzny przygotowałam mojemu facetowi ciasteczka grejpfrutowo-kardamonowe. Przyjemne w smaku, bardzo aromatyczne i kruche. Idealne do popołudniowej herbaty. Ciasteczka można włożyć do puszki i przechowywać kilka dni. Fajna alternatywa dla tradycyjnych kruchych ciasteczek. Zapraszam na Ciasteczka grejpfrutowo-kardamonowe!"
Składniki:
- masło 100 g
- cukier 150 g
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 żółtka
- 310 g mąki
- 5 łyżek śmietany 12 %
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu
- otarta skórka z dużego czerwonego grejpfruta
Sposób przygotowania:
Do robota kuchennego wrzucamy masło dodajemy cukier i ucieramy na gładką masę. Następnie
wlewamy śmietanę i dodajemy żółtka, dalej miksujemy. Do masy dodajemy startą skórkę dużego grejpfruta i świeżo zmielony kardamon (przesiany przez sitko).
Do robota kuchennego wsypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto - jeżeli nie korzystacie z robota możecie to robić mikserem ze spiralnymi końcówkami.
Ciasto przekładamy do szprycy zakończonej końcówką w kształcie średniej gwiazdki. Masę wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15 minut - do zarumienienia.
Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ciastek.
Studzimy na blaszce.
Smacznego!
Mają pięęękne wzorki:)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają:) fajne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńfajne połączenie i chyba wyposażę się w wyciskarkę do ciasteczków ;)
OdpowiedzUsuń