Babka czekoladowa
"Dziś pierwszy dzień nowego wiosennego miesiąca, nie jest to co prawda początek kalendarzowej wiosny, ale i tak bardzo się z niego ciesze. W związku z tym, że zostało 31 dni do świąt Wielkanocnych, postanowiłam, że w tym roku trochę wcześniej rozpocznę wstawianie na bloga moich świątecznych propozycji - chcę abyście mieli jak największą możliwość wyboru, najbardziej Wam odpowiadających potraw. Dziś chciałabym zaproponować Wam idealną czekoladową babkę - dlaczego twierdzę, że jest idealna? Jest lekko chrupiąca na zewnątrz i cudownie wilgotna w środku. Przekonałam Was?"
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 170 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 30 g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i na najwyższych obrotach ubijamy do podwojenia objętości, następnie dolewamy olej i mleko i dalej mieszamy.
Do drugiego naczynia przesiewamy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko wsypujemy do płynnych składników i mieszamy łopatką.
Ciasto przekładamy do foremki na babkę, wysmarowanej lekko olejem i obsypanej bułką tartą.
Pieczemy około 40 minut w 180`C. Studzimy na kratce po wyłożeniu z foremki.
Smacznego!
Mniam! Cudowna i pyszna:)))
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę apetycznie :)
OdpowiedzUsuńRozumiem, że 1/2 oleju, to 1/2 szklanki oleju??:D
OdpowiedzUsuńYeeess :) Już poprawiłam! Tak to jest jak robi się trzy rzeczy na raz :)
UsuńMniam, mniam wygląda naprawdę pysznie spróbuje ją zrobić w piątek :D
OdpowiedzUsuń