Babka czekoladowa

"Dziś pierwszy dzień nowego wiosennego miesiąca, nie jest to co prawda początek kalendarzowej wiosny, ale i tak bardzo się z niego ciesze. W związku z tym, że zostało 31 dni do świąt Wielkanocnych, postanowiłam, że w tym roku trochę wcześniej rozpocznę wstawianie na bloga moich świątecznych propozycji - chcę abyście mieli jak największą możliwość wyboru, najbardziej Wam odpowiadających potraw. Dziś chciałabym zaproponować Wam idealną czekoladową babkę - dlaczego twierdzę, że jest idealna? Jest lekko chrupiąca na zewnątrz i cudownie wilgotna w środku. Przekonałam Was?"

Składniki:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku


Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i na najwyższych obrotach ubijamy do podwojenia objętości, następnie dolewamy olej i mleko i dalej mieszamy.

Do drugiego naczynia przesiewamy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko wsypujemy do płynnych składników i mieszamy łopatką.

Ciasto przekładamy do foremki na babkę, wysmarowanej lekko olejem i obsypanej bułką tartą.
Pieczemy około 40 minut w 180`C. Studzimy na kratce po wyłożeniu z foremki.
Smacznego!





Komentarze

  1. Rozumiem, że 1/2 oleju, to 1/2 szklanki oleju??:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yeeess :) Już poprawiłam! Tak to jest jak robi się trzy rzeczy na raz :)

      Usuń
  2. Mniam, mniam wygląda naprawdę pysznie spróbuje ją zrobić w piątek :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!