Ptysiowe rurki z bitą śmietaną


"Nareszcie skończył się ubiegły tydzień, nie należał on do najlepszych, dlatego tak mnie to cieszy. A nowy koniecznie trzeba rozpocząć czymś przepysznym. Nie wiem jak Wy, ale ja przy tej słodkości czasem zapominam o zdrowym i rozsądnym jedzeniu i pochłaniam ją w olbrzymich ilościach. Mówię tu o ptysiowych rurkach z bitą śmietaną. Nie wiem czy kiedyś próbowaliście - przesuszone paluszki ptysiowe napełniamy bitą śmietaną z cukrem waniliowym i delektujemy się chwilą słodkiej przyjemności - kto ma podobnie? Czy tylko ja jestem taką wariatką na ich punkcie? Dajcie znać :) "

Składniki:
  • 2 szklanki wody
  • kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajek
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru z wanilią

Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę i na małym ogniu mieszamy, do momentu, gdy ciasto będzie jednolite i zwarte. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Po tym czasie dodajemy kolejno jajka i mieszamy. Przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie dużej gwizdki, a za jej pomocą wyciskany paski długości około 15 cm na blaszkę pozostawiając odstępy. Na jednej blaszce za jednym razem powinno się zmieścić 12 sztuk.
Pieczemy od 20 do 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200`C


W drugiej misce ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego - gotowa śmietanka nie powinna odchodzić od miski. Po ubiciu śmietankę wstawiamy do lodówki.

Gdy rurki całkowicie ostygną, za pomocą szprycy z podłużną końcówką, każdą z nich napełniamy ubitą śmietanką od boku, albo od spodu. 
Smacznego!







Komentarze

  1. Takie eklerki zawsze mnie dobijają swoim pięknem.. Tak kuszą.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne eklerki Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamo daj jedną, uwielbiam takieeeeeeeeeee:))

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko - uwielbiam ptysie z kremem i przypomniałam sobie własnie jak bardzo dawno ich nie robiłam... Czas to nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ...przepysznie wyglądają ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. chciałam zrobić :)optymizm mnie rozpierał, jednak po włożeniu do piekarnika oklapły... :( nie wiem co zrobiłam źle... :(

    pozdrawiam
    Marlena

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!