Podwójnie czekoladowa tarta
"Niedziela! I zbędnych słów nie potrzeba. Jako dzisiejszy deser podczas rodzinnego obiadu na moim stole pojawi się tarta czekoladowa, a właściwie podwójnie czekoladowa tarta z bitą śmietaną. Słodycz do potęgi! Czego chcieć więcej? Chyba tylko pysznej świeżo parzonej kawy. i odpoczynku do poniedziałku i regeneracji sił. A siły mi się przydadzą, ponieważ rozpoczynam na studiach nowy semestr. Poza tym, dodatkowych sił nigdy za wiele, tak mi się przynajmniej wydaje. Zapraszam na podwójnie czekoladową tartę!"
Składniki:
- 150 masła
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 30 g owsianych płatów
- 1 jajko
Krem :
- 180 ml śmietany
- 280 g czekolady
- 2 łyżeczki masła
Dodatkowo:
- 180 ml śmietany
- 150 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy jajko. Dodajemy kawałki masła i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło, a gdy ono się rozpuści wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy, gdy zgęstnieje odstawiamy do ostudzenia.
Śmietanę ubijamy bez dodatku cukru, wstawiamy w miseczce pod przykryciem do lodówki.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo mikrofali, a następnie cienko rozsmarowujemy na blacie i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gdy czekolada stwardnieje, za pomocą ostrego przyrządu - u mnie nożyk do ziół - przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe zawijasy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na około 0,5 mm. Przekałdamy do formy n tartę z wyjmowalnym dnem, wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15-20 minut - do zarumienienia.
Na ostudzone kruche ciasto wylewamy krem czekoladowy - wyrównujemy. Tą samą czynność powtarzamy podczas wylewania bitej śmietany. Wierzch ciasta posypujemy czekoladowymi wiórkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Smacznego!
Mmmm coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńSuper! Uwielbiam takie!:)
OdpowiedzUsuńnie mogę się na nią napatrzeć piękna tarta:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, jak z cukierni, tylko pewnie lepiej smakuje, bo własnej roboty :-)
OdpowiedzUsuńObłęd!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńKilka składników a takie pyszne ciacho powstało! Mniam, porywam kawałek!
OdpowiedzUsuńA ile tej mąki, bo trudno zgadnąć!
OdpowiedzUsuńJaki słodki blog! Obserwuję i zapraszam czasem do siebie ;)
OdpowiedzUsuń