Strucla z Makiem
"Wszystkiego najlepszego z okazji święta Trzech Króli! W sumie w moim domu mało popularne święto, ale za to kolejna okazja do wspólnego biesiadowania. Planujemy przygotować schab w sezamie, nie wiem co z tego wyjdzie, pewnie jakiś wynalazek :) Ale wiem, co przyszykuję na deser. Na świątecznym stole pojawi się Strucla Makowa! Idealna nie tylko od święta :) Polana lukrem albo posypana cukrem pudrem, soczysta, jak z cukierni. Warto wypróbować, miłej świątecznej niedzieli Wam życzę.
Składniki:
- 500 g mąki
- 2 żółtka
- 250 ml mleka
- 40 g drożdży
- 50 g masła
- 100 g cukru
Mąkę przesiewamy. Do połowy ciepłego mleka dodajemy drożdże , dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę, następnie dodajemy mąkę, mleko i rozczyn. Wyrobić.
Do ciasta dolewamy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Masa:
- 400 g maku
- 100 g cukru
- łyżka masła
- 50 g rodzynek
- 3 łyżki skórki pomarańczowej w syropie
- 50 g orzechów u mnie włoskie i laskowe
Mak płuczemy, zalewamy wrzątkiem ( na 100 g maku - 100 g wody) Odstawiamy na noc ( albo na co najmniej 2 godziny). Po tym czasie mak mielimy trzykrotnie. Do zmielonego maku dodajemy resztę składników i łączymy ( możemy to robić w blenderze, dodatkowo zmieli składniki).
Sposób przygotowania strucli
Ciasto dzielimy na dwie części, cienko wałkujemy. Wierzch smarujemy masą makową i zwijamy w rulon. Strucle przekładamy do podłużnych form wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180`C
Wierzch dekorujemy lukrem.
Smacznego!
no, no.. pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńJestem z niej dumna, dziękuję!
Usuńpięknie wyszła strucla, podziwiam:)
OdpowiedzUsuń