Orzechowo czekoladowe ciasto z białek


"Muszę przyznać, że lubię mieć w lodówce niepotrzebne białka. Rzadko się to zdarza, zazwyczaj wykorzystuję jaja w całości, ale gdy już to następuje jestem szczęśliwa, bo mogę wymyślić nowy przepis. Nawet zepsucie ciasta mnie nie martwi, bo przecież te białka i tak były niepotrzebne. W ten właśnie sposób powstają najlepsze wypieki, poprzez eksperymentowanie. Dzisiejsze ciasto zrobiłam właśnie w ten sposób. Bez nerwów, bez pośpiechu. Chcę Wam powiedzieć jedno, wyszło znakomite! Tym razem moją propozycją na karnawałowy weekend jest Orzechowo czekoladowe ciasto z białek. Kto ma ochotę? "

Składniki:
  • 4 białka
  • 150 g cukru brązowego - drobnego
  • 200 g mąki
  • 50 g orzechów laskowych ( u mnie ok. 1/2 szklanki)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao

Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy do osiągnięcia sztywnej masy.

Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, orzechy miażdżymy na małe kawałki. Dodajemy do mąki, a następnie suche składniki dosypujemy partiami do białek, na przemian z olejem, lekko mieszając łopatką albo łyżką.

Ciasto przekładamy do kwadratowej formy (20x20) wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C
Smacznego!







Komentarze

  1. A ja mam w lodówce cały słoik białek. Już wiem co z nimi zrobić. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile mogą leżeć takie białka w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tygodnia . Białko może zmniejszyć swoją objętość, ale to nie oznacza, że się zepsuło. Białka można również zamrozić jakby co :)

      Usuń
    2. Można białka zamrozić,,Pozdrawiam.

      Usuń
  3. ja poproszę kawałeczek! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O chyba czas spróbować takie ciacho :), tylko jestem zmuszona nie dodawac orzechów a je kocham.

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, to ciasto nie dość że prezentuje się bardzo smacznie, to jeszcze jest bardzo zdrowe! Orzechy, kakao, białka no i nawet olej, znacznie zdrowszy od masła (do tego najlepiej jak jest rzepakowy, bo to najzdrowszy z olejów, o najlepszym składzie tłuszczowym) :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  6. proste i zdrowe ciasto:) wygląda bardzo apetycznie, przepis na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A gdzie jest olej? Jak można tak niechlujnie napisać przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. ANONIMOWY,czytaj dokładnie przepis!!!!!!.

    OdpowiedzUsuń
  9. No to startuję, synuś będzie szczęśliwy mając czekoladowe na Święta, bo mazurki i inne nie są jego faworytami a po babie mam szklankę białek:) dam znać jak wyszło;)) Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  10. a można dać biały cukier zamiast brązowego ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak :) Brązowy jest trochę zdrowszy i ma troszkę inny smak :)

      Usuń
  11. Upiekłam w nieco zmodyfikowanej wersji i naprawdę było pyszne i lekkie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!