Orzechowo czekoladowe ciasto z białek
"Muszę przyznać, że lubię mieć w lodówce niepotrzebne białka. Rzadko się to zdarza, zazwyczaj wykorzystuję jaja w całości, ale gdy już to następuje jestem szczęśliwa, bo mogę wymyślić nowy przepis. Nawet zepsucie ciasta mnie nie martwi, bo przecież te białka i tak były niepotrzebne. W ten właśnie sposób powstają najlepsze wypieki, poprzez eksperymentowanie. Dzisiejsze ciasto zrobiłam właśnie w ten sposób. Bez nerwów, bez pośpiechu. Chcę Wam powiedzieć jedno, wyszło znakomite! Tym razem moją propozycją na karnawałowy weekend jest Orzechowo czekoladowe ciasto z białek. Kto ma ochotę? "
Składniki:
- 4 białka
- 150 g cukru brązowego - drobnego
- 200 g mąki
- 50 g orzechów laskowych ( u mnie ok. 1/2 szklanki)
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy do osiągnięcia sztywnej masy.
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, orzechy miażdżymy na małe kawałki. Dodajemy do mąki, a następnie suche składniki dosypujemy partiami do białek, na przemian z olejem, lekko mieszając łopatką albo łyżką.
Ciasto przekładamy do kwadratowej formy (20x20) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C
Smacznego!
A ja mam w lodówce cały słoik białek. Już wiem co z nimi zrobić. :-)
OdpowiedzUsuńIle mogą leżeć takie białka w lodówce?
OdpowiedzUsuńDo tygodnia . Białko może zmniejszyć swoją objętość, ale to nie oznacza, że się zepsuło. Białka można również zamrozić jakby co :)
UsuńMożna białka zamrozić,,Pozdrawiam.
Usuńja poproszę kawałeczek! :)
OdpowiedzUsuńO chyba czas spróbować takie ciacho :), tylko jestem zmuszona nie dodawac orzechów a je kocham.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!:)
Ojej, to ciasto nie dość że prezentuje się bardzo smacznie, to jeszcze jest bardzo zdrowe! Orzechy, kakao, białka no i nawet olej, znacznie zdrowszy od masła (do tego najlepiej jak jest rzepakowy, bo to najzdrowszy z olejów, o najlepszym składzie tłuszczowym) :) Super!
OdpowiedzUsuńproste i zdrowe ciasto:) wygląda bardzo apetycznie, przepis na pewno wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńPróbujcie, próbujcie :)
OdpowiedzUsuńA gdzie jest olej? Jak można tak niechlujnie napisać przepis.
OdpowiedzUsuńANONIMOWY,czytaj dokładnie przepis!!!!!!.
OdpowiedzUsuńNo to startuję, synuś będzie szczęśliwy mając czekoladowe na Święta, bo mazurki i inne nie są jego faworytami a po babie mam szklankę białek:) dam znać jak wyszło;)) Wesołych Świąt
OdpowiedzUsuńKoniecznie!
UsuńWesołych ! :)
a można dać biały cukier zamiast brązowego ? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak :) Brązowy jest trochę zdrowszy i ma troszkę inny smak :)
UsuńUpiekłam w nieco zmodyfikowanej wersji i naprawdę było pyszne i lekkie :)
OdpowiedzUsuń