Muffiny marchewkowe z musem gruszkowo-jabłkowym
" Znowu cały wczorajszy dzień padał śnieg. Robi się cieplej, co oznacza trudne warunki na drodze. Jak ktoś nie musi wychodzić z domu, to niech tego nie robi - ja właśnie tak zrobiłam, wczoraj po pracy pojechałam po potrzebne mi składniki i dziś zostaje w domu. Będę się uczyć na przemian z odpoczywaniem w kuchni. Mam nadzieję, że nie wyjdzie jak zwykle - czyli nie spędzę całego dnia na pieczeniu :) Wszystko się okaże wieczorem, a teraz zaproszę Was na smakowitą przekąskę. Zrobiłam ostatnio Muffiny marchewkowe z musem gruszkowo-jabłkowym. Wyszły bardzo soczyste. Jeżeli lubicie tego typu przekąski to koniecznie wypróbujcie ten przepis! "
Składniki:
- 2 jajka
- 85 g brązowego cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 300 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju
- 150 g startej na małych oczkach marchewki
- 1/2 dużego jabłka
- 1/2 dużej gruszki
Sposób przygotowania:
Jajka i cukier wrzucamy do malaksera i miksujemy na najwyższych obrotach, następnie dodajemy olej i jogurt i dalej miksujemy.
W oddzielnej misce przesiewamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, przesypujemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką.
Marchewkę ścieramy na małych oczach, jabłko i gruszkę obieramy, a następnie blendujemy na mus. Wszystko przekładamy do ciasta i ponownie mieszamy.
Masę przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami ( do 3/4) wysokości.
Pieczemy około 20 minut w 180`C (czas pieczenia uzależniony jest od mocy piekarnika - babeczki powinny być złote).
Studzimy w piekarniku. Babeczki lekko opadną pod ciężarem musu, nie przejmujcie się tym.
Smacznego!
pięknie wyglądają, chętnie zjadłabym kilka. O tej porze roku taka dawka owoców wskazana:)
OdpowiedzUsuńTak, tak, tak!!!
OdpowiedzUsuńAdo, wyglądaja pieknie i zapewne smakują wspaniale. Moje smaki!!
Mmmm, smakowitości. ;)
OdpowiedzUsuńcudne!
OdpowiedzUsuńWyglądają ślicznie :)
OdpowiedzUsuń