Muffiny marchewkowe z musem gruszkowo-jabłkowym

" Znowu cały wczorajszy dzień padał śnieg. Robi się cieplej, co oznacza trudne warunki na drodze. Jak ktoś nie musi wychodzić z domu, to niech tego nie robi - ja właśnie tak zrobiłam, wczoraj po pracy pojechałam po potrzebne mi składniki i dziś zostaje w domu. Będę się uczyć na przemian z odpoczywaniem w kuchni. Mam nadzieję, że nie wyjdzie jak zwykle - czyli nie spędzę całego dnia na pieczeniu :) Wszystko się okaże wieczorem, a teraz zaproszę Was na smakowitą przekąskę. Zrobiłam ostatnio Muffiny marchewkowe z musem gruszkowo-jabłkowym. Wyszły bardzo soczyste. Jeżeli lubicie tego typu przekąski to koniecznie wypróbujcie ten przepis! "

Składniki:
  • 2 jajka
  • 85 g brązowego cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 300 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 150 g startej na małych oczkach marchewki
  • 1/2 dużego jabłka
  • 1/2 dużej gruszki

Sposób przygotowania:
Jajka i cukier wrzucamy do malaksera i miksujemy na najwyższych obrotach, następnie dodajemy olej i jogurt i dalej miksujemy.

W oddzielnej misce przesiewamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, przesypujemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką. 

Marchewkę ścieramy na małych oczach, jabłko i gruszkę obieramy, a  następnie blendujemy na  mus. Wszystko przekładamy do ciasta i ponownie mieszamy.

Masę przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami ( do 3/4) wysokości.
Pieczemy około 20 minut w 180`C (czas pieczenia uzależniony jest od mocy piekarnika - babeczki powinny być złote).

Studzimy w piekarniku. Babeczki lekko opadną pod ciężarem musu, nie przejmujcie się tym. 
Smacznego!



Komentarze

  1. pięknie wyglądają, chętnie zjadłabym kilka. O tej porze roku taka dawka owoców wskazana:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, tak, tak!!!
    Ado, wyglądaja pieknie i zapewne smakują wspaniale. Moje smaki!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!