Francuskie tosty z serem i orzechami
" Niedziela, moja ulubiona część tygodnia. Zdecydowanie! Gdyby jeszcze tak, kalendarz nie pękał w szwach, och jak było by cudownie! Ale mimo wszystko, niedzielne śniadanie mi się zdecydowanie należy po tak ciężkim i męczącym tygodniu. Zamiast tradycyjnej jajecznicy, dziś serwuje francuskie tosty z serem i orzechami. Niebo w gębie, do tego ciepłe mleko albo herbata i zapowiada się dobry dzień! Miłej, smacznej i słonecznej niedzieli. Zapraszam an Francuskie tosty z białym serem i orzechami włoskimi."
Składniki:
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka miodu
- 100 g białego sera
- 12 kawałów dowolnej bułki - ja wykorzystała bagietkę z makiem
- połamane orzechy włoskie
- ew. ulubiony dżem / miód
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180`C.
Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy mleko i łyżkę miodu. Ser mielimy, albo zgniatamy widelcem i dodajemy do mleka. Wszystko dokładnie mieszamy.
Bagietkę kroimy na 1,5 cm kromki.
Formę do muffin smarujemy masłem. Każdą kromkę maczamy w mleku i przekładamy do foremki. Wszystko zalewamy pozostałym jajkiem i posypujemy połamanymi orzechami.
Pieczemy 15 minut do zarumienienia się wierzchu.
Podajemy ciepłe z dżemem i szklanką ciepłego mleka.
Smacznego!
jak pomysłowo! :]
OdpowiedzUsuńI naprawdę smacznie :)
Usuńświetnie wyglądają, niezły pomysł, chętnie zjadłabym coś takiego:)
OdpowiedzUsuńDzięki! :) Polecam!
UsuńNiedziela: czytanie książki pod kocem i zajadanie francuskich tostów... Idealnie.
OdpowiedzUsuń