Francuskie tosty z serem i orzechami

" Niedziela, moja ulubiona część tygodnia. Zdecydowanie! Gdyby jeszcze tak, kalendarz nie pękał w szwach, och jak było by cudownie! Ale mimo wszystko, niedzielne śniadanie mi się zdecydowanie należy po tak ciężkim i męczącym tygodniu. Zamiast tradycyjnej jajecznicy, dziś serwuje francuskie tosty z serem i orzechami. Niebo w gębie, do tego ciepłe mleko albo herbata i zapowiada się dobry dzień! Miłej, smacznej i słonecznej niedzieli. Zapraszam an Francuskie tosty z białym serem i orzechami włoskimi."

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g białego sera
  • 12 kawałów dowolnej bułki - ja wykorzystała bagietkę z makiem
  • połamane orzechy włoskie
  • ew. ulubiony dżem / miód
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180`C.
Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy mleko i łyżkę miodu. Ser mielimy, albo zgniatamy widelcem i dodajemy do mleka. Wszystko dokładnie mieszamy.

Bagietkę kroimy na 1,5 cm kromki.
Formę do muffin smarujemy masłem. Każdą kromkę maczamy w mleku i przekładamy do foremki. Wszystko zalewamy pozostałym jajkiem i posypujemy połamanymi orzechami. 

Pieczemy 15 minut do zarumienienia się wierzchu.
Podajemy ciepłe z dżemem i szklanką ciepłego mleka.
Smacznego!





Komentarze

  1. świetnie wyglądają, niezły pomysł, chętnie zjadłabym coś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedziela: czytanie książki pod kocem i zajadanie francuskich tostów... Idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie zjadłabym takie śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!

Popularne posty