Dyniowe ciasteczka ze słonecznikiem


"Sesja nadal trwa, jak na razie poległam na jednym przedmiocie :) Ale jakoś się tym nie przejęłam, poprawię:) Dziś czeka mnie praca ( cały dzień prowadzę urodzinki dla dzieci) jednak niedziela, to w końcu wymarzony odpoczynek, chociaż eM. coś mówił o wypadzie na Snowboard - trochę mnie to przeraża, bo nigdy nie zjeżdżałam! Mam nadzieję, że się nie połamię :) i jednak mimo wszystko trochę odpocznę. Przygotowałam dziś dla Was zdrowe ciasteczka. Dlaczego zdrowe? Bo z pestkami dyni i ziarnem słonecznika! Są przepyszne! Gorąco polecam ( dużo lepsze niż takie sklepowe), warto spróbować! :)"
Składniki:

  • 200 g masła
  • 3/4 szklank brązowego cukru 
  • 2 jajka
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duże opakowanie pestek z dyni
  • ziarna słonecznika
  • szczypta soli
  • jajko do smarowania ciastek

Sposób przygotowania:
Masło i cukier miksujemy do połączenia się składników (cukier powinien się rozpuścić) dodajemy jajka i dalej miksujemy. 

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą i dodajemy do masy maślanej. Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki zawinięte w folię spożywczą.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdy kawałek rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 0,5 cm. Wycinamy okrągłą foremką ciasteczka i układamy blisko siebie ( ciastka nie rosną zbyt mocno) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy (lekko wciskając) pestkami z dyni i słonecznika, następne ponownie smarujemy jajkiem i pieczemy około 13 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.
Smacznego i zdrowego! :)








Komentarze

  1. ...aż ma się ochotę zjeść wszystkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ach, to moje ulubione ciastka z cukierni osiedlowej! zrobione własnoręcznie muszą być jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają:) pycha:D
    powodzenia na sesji:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądaja naprawdę dobrze. lubię sklepowe - ale myślę, że tworzone własnoręcznie pobiją je na głowe;) do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  5. 3/4 cukru? tylko czego to 3/4?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!