Churros - na mój sposób
"Dobra :) Kolejne egzaminy za mną! Zostały jeszcze 3, o ile nie powrócą poprzednie. Najwyższy czas powrócić do tego co lubię, t.j do pieczenia i zajmowania się blogiem, ale tylko dziś, bo jutro mam kolejny egzamin. Grr.. W poniedziałek był dzień Babci, wczoraj dzień Dziadka, świętowaliście? Ja przygotowałam karnawałowe Churros! Świetne z kawą, gorącą czekoladą, albo sprawdzone na Babcinym przykładzie - z korzenną herbatą. Ten Hiszpański smakołyk przygotowuje się z ciasta ptysiowego, ten który zamieszczam poniżej, jest moją wersją tych słodkości. Zapraszam na Churros!"
Składniki:
- 150 g masła
- 3 szklanki wody
- 3 szklanki mąki
- szczypta soli
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 3 jajka
Sposób przygotowania:
Masło i wodę przekładamy do rondelka, posypujemy cukrem i szczyptą soli i mieszamy, do rozpuszczenia się wszystkich składników.
Do rozpuszczonego masła wsypujemy partiami przesianą mąkę i mieszamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Całość odstawiamy do ostudzenia ( najlepiej do temperatury pokojowej).
Do ciasta wbijamy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach, ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.
Do rozgrzanego do 180-190`C oleju, wyciskamy churros o dowolnej długości - można smażyć proste paski, zawijasy itd. Jak kto woli :) Smażyć około minuty z jednej strony, a następnie tyle samo z drugiej, do złotego koloru.
Ciasteczka odsączać z oleju na kawałku ręcznika papierowego. Posypujemy je cukrem pudrem, albo podajemy razem z rozpuszczoną czekoladą, w której można maczać je pojedynczo.
Najlepsze zdecydowanie na ciepło.
Smacznego!
już od kilku lat mnie kuszą.
OdpowiedzUsuńmuszę je zrobić.
Warto! Też zrobiłam pierwszy raz i się na szczęście nie zawiodłam :)
UsuńJa słyszałam, że do smażenia najlepsze temperatura oleju rzepakowego to 160-170 stopni, przy wyższej ciasto może się przypalać. Z drugiej strony, jak temperatura jest za niska to ciasto wchłania dużo tłuszczu. Olej rzepakowy można trochę odsączyć przy pomocy ręczników papierowych, ponoć z nie każdym olejem tak się da :)
OdpowiedzUsuńChurros smażymy zaledwie minutkę z jednej strony, dlatego trudno o ich przypalenie :)
OdpowiedzUsuńTwój sposób na Churros jest ciekawy i na pewno warty wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń