Bliny z bananami



"Wczorajszy dzień nie zaliczał się do najlżejszych, ale przynajmniej dzisiejszy zapowiada się przyjemniej. W planach podróż do stadniny koni, mam nadzieję, że wszystko pójdzie tak jak zaplanowałam, później w perspektywie mam spędzenie dnia u boku eM., niestety będzie on zajęty pisaniem pracy inżynierskiej, ale mimo wszystko będziemy razem :) A co proponuje na niedzielne śniadanie? Bliny z bananami! Cudowny smak, taki aksamitny, lekki. Polecam!"

Składniki:
  • 2 jajka
  • szklanka maki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 2 banany
Sposób przygotowania:
Żółtka miksujemy razem z jogurtem naturalnym, białka ubijamy na sztywna pianę, dodając szczyptę soli, następnie dorzucamy dwie łyżki cukru z prawdziwą wanilią i ponownie miksujemy.

Do białek dodajemy jogurtową masę i mieszamy łyżką, mąkę przesiewamy i ponownie mieszamy.

Banany kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do ciasta, ostrożnie mieszając.

Smażymy w kilku kroplach oleju z obu stron.
Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i owocami.
Smacznego!







Komentarze

  1. Wspaniała propozycja, Ado. narobiłaś mi smaku. Nie spotkałam się wcześniej z przepisem na bliny z dodatkiem jogurtu - zaciekawił mnie. Niedawno zrobiłam racuchy drożdżowe i też dodałam do ciasta banany - były pyszne.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. oj aż ślinka cieknie, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie mogłabym jeść codziennie :) Pysznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  4. jak cudownie rozpocząć dzień od takiego śniadania!:) pycha:) miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!