Wariacja na temat najprostszego chleba na świecie
" Uwielbiam domowe pieczywo. Dzisiejszy przepis jest wariacją najprostszego chleba na świecie. Przygotowany specjalnie dla mojej Babci, która musi uważać na swoją dietę. Skład banalny, smak fantastyczny. I ten zapach wydobywający się z piekarnika, cudo! Jeżeli ktoś nie próbował jeszcze nigdy przygotować domowego chleba, to polecam ten przepis. Mimo, że drożdżowe, to jest bardzo pyszne! "
Składniki:
- szklanka maki pszenno-żytniej
- szklanka mąki pszennej + 2 łyżki mąki do posypania
- garść maku
- 3 g świeżych drożdży
- ok. 1,5 łyżeczki soli
- szklanka cieplej wody
- dodatkowo ziarna słonecznika i dyni oraz płatki owsiane
Do miski wsypujemy obie mąki, pokruszone drożdże, sól i mak, a następnie zalewamy to wszystko wodą. Mieszamy ręką albo drewnianą łyżką do połączenia się składników. I odstawiamy na co najmniej 4 godziny (ja zostawiam na noc od 12h do 18h).
Po tym czasie otrzymujemy klejącą masę którą wykładamy na obsypany mąką (około 2 łyżek) blat i odgazowujemy, składając ciasto na pół, i jeszcze raz tak samo.
Odkładamy ciasto zgięciami w dół na ścierkę na której wysypujemy ulubione dodatki, u mnie pestki słonecznika i dyni oraz oczywiście płatki owsiane i troszkę maku. Ciasto ponownie przykrywamy do wyrośnięcia, a w tym czasie włączamy piekarnik na 250`C i wkładamy mosiężne, bądź odporne na wysoką temperaturę naczynie z pokrywką. W momencie gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy garnek w który przekładamy chleb. Pieczemy 25 minut w 230`C pod przykryciem. Następnie około 10 minut bez pokrywki, bądź do złotego koloru.
Smacznego!
Smacznego!
Dzień dobry .Czy mogę gdzieś kupić mąkę przenno-żytnią.Bo szczerze mówiąc nie znalazłam. Czy można zmieszać mąkę przenna i żytnią? Jakie są wtedy proporcje ? Jedną szklanka żytniej i jedna szklanka pszennej.?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam