Najprostszy chleb bananowy

" Dziś prosto i szybko, bo taki jest ten przepis. Chodził za mną od wakacji, ale jakoś zawsze coś było nie tak, zawsze coś innego wymyślałam do pieczenia, a to czekałam na tajemniczy przepis od znajomego ( którego do tej pory nie otrzymałam :) ). No i nareszcie, nadeszła ta wiekopomna chwila, zrobiłam to - przygotowałam chlebek bananowy. Podobno bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych, co potwierdziła moja Babcia :).  I tak jak wspomniałam wcześniej, jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie użyłam w ogóle miksera, a zamiast drożdży, sodę oczyszczoną.  Przepis znalazłam na jakiejś zagranicznej stronce, ale wpadłam na niego również u dorotuś. "


Składniki:
  • 3 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • garść orzechów włoskich
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 170`C.

W misce mieszamy roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodajemy cukier, jajko i ekstrakt z wanilii. Orzechy łuskamy i miażdżymy, dodajemy do masy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki wymieszanej z sodą i solą.


Podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy około 60 minut.
Smacznego :)








Komentarze

  1. Uwielbiam takie bananowe chlebki. Idealne na drugie śniadanie do pracy/szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To chyba mój ulubiony rodzaj chleba :D Podoba mi się dodatek orzechów, następnym razem dorzucę do swojego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaję mi się, że orzechów włoskich jesienią nigdy za wiele :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!