Ciasto z pigwą i orzechami włoskimi


"Coraz szybciej lecą mi te dni. Żyję w jakimś strasznym pośpiechu ostatnio. Nawet się nie obejrzę, a znowu będzie poniedziałek. To strasznie męczące. Dlatego każda chwila spędzona w kuchni to dla mnie przyjemność. Czy szykuje jakąś kolejną słodkość, czy obiad dla rodziny, zawsze zbieram wtedy siły na resztę dnia. Tak jak wczoraj, wstałam rano i zaczęłam łuskać orzechy. Bez większego sensu, obrałam cały pojemnik i zaczęłam się zastanawiać co z nich przygotuję. Chwila namysłu, poranna toaleta i wylądowałam w kuchni szykując dzisiejsze ciasto. Ledwo co się wyrobiłam na popołudniowe zajęcia, ale uznałam, że jeżeli nie zrobię zdjęć ciasta przed wyjściem, to po moim powrocie do domu, mogę już zastać pusty talerz. Dużo się nie pomyliłam. Co do ciasta, wyszło  pyszne. Pigwa nie należy do słodkich owoców, ale w połączeniu z ucieranym słodkim ciastem i kruchymi orzechami mogę śmiało powiedzieć, że do jesiennej herbaty jest jak znalazł. Wypróbujcie sami! A dla zapominalskich, przypominam o trwającym do dziś ( t.j. 18.10 do 23.59) konkursie z super nagrodą. Może ktoś ma ochotę jeszcze wziąć udział? Zgłoszone zdjęcia konkursowe możecie oglądać na moim fun pag'u - tam również możecie zagłosować na zgłoszone już propozycję. Zapraszam. :)"

Składniki:
  • 250 g  margaryny
  • 90 g cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • pół laski wanilii
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża pigwa
  • dwie garstki pokruszonych orzechów włoskich
  • łyżeczka cukru waniliowego

 Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180`C.
Na sam początek należy miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz ziarenkami wanilii na puszystą masę, następnie kolejno dorzucać żółtka wciąż mieszając. 

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy połowę do masy maślanej. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Połowę przesiewamy do ciasta i lekko całość mieszamy. Następnie dodajemy drugą część piany i mąki i mieszamy do połączenia składników.

Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia ( można ją również posmarować masłem i oprószyć mąką albo bułką tartą), na wierzch kroimy na drobne kawałeczki pigwę ( lekko wklepując w ciasto ) i posypujemy orzechami włoskimi i cukrem waniliowym.

Pieczemy około 50 minut (pod koniec sprawdzamy patyczkiem).
Smacznego!




Komentarze

  1. Uwielbiam pigwę i cieszę się, że właśnie teraz jest jej przepych :-)
    Ciasto wygląda super!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz przygotowałam coś z pigwą. Nie znam tego owocu, ale czytałam, że posiada wiele witamin, szczególnie witaminę C, w co jestem skłonna uwierzyć. Mam w ogródku drzewko pigwowe, ale w tym roku otrzymaliśmy tyko jeden owoc. Za to jaki smaczny! Lubicie kwaśne owoce?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta z pigwą jeszcze nie jadłam :] Wygląda kusząco :]

    OdpowiedzUsuń
  4. do tej pory pigwa kojarzyła mi się z pigwówką mojego wujka :) ale teraz sobie pomyślałam, że może by to tego dorzucić jakieś lody? co wy na to? np orzech laskowy grycana powinien się nieźle komponować. hym?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!