Ciasto czekoladowo-kawowe z cudownie czekoladową polewą

"Halloween. Obchodzicie? Ja nie. Nie przebieram się, nie wróżę i nie chodzę po domach. Za to piekę i bawię się z dziećmi, w sumie będę się bawić dziś wieczorem z grupką 10 dziewczynek. Łączymy Halloween z tradycyjnymi Andrzejkami i zamierzamy smakowicie się bawić. Dynie też już czekają na swoją kolej :) A co do pieczenia. Nie miałam okazji w tym roku piec nic dyniowego, szkoda może zrobię to w weekend. A dziś mam dla Was przepysznie czekoladowo-kawowe ciasto z cudownie czekoladową polewą. Świetnie smakuje na ciepło, jeden kawałek ma na pewno pełno kalorii, ale po co się tym przejmować? Po prostu palce lizać!"

Składniki:
  • 3 jajka
  • 150 masła
  • 150 g cukru
  • 1/3 szklanki espresso
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka śmietany 12%
  • 2 łyżeczki proszku
  • 300 g mąki
Polewa
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:
Miękkie masło ubijamy z cukrem na jednolitą masę, a następnie dodajemy kolejno jajka.  Espresso studzimy i dodajemy do masła. 

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól łączymy w drugiej misce i dodajemy je na przemian ze śmietaną. Gotową masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez 50 minut, lub do suchego patyczka :)

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder i mleko, następnie kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Polewę przelewamy do miseczki i mieszamy przez jakieś 2 minuty. Gdy ostygnie, polewamy wystudzone ciasto.
Smacznego!







Komentarze

  1. Ślicznie wyglada i pewnie jest bardzo dobry!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycające to ciasto :) A polewa wygląda obłędnie :) Udanego "babskiego" andrzejkowego wieczora życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka śliczna polewa:) Pięknie się prezentuje na tym pysznym cieście.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pięknie błyszczy się ta polewa. Kusisz tym ciastem;)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwina

    OdpowiedzUsuń
  5. No polewa wyszła zjawiskowo! Przepis klasyczny, a taka jest piękna. Bardzo apetyczne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze sie zastanawiałam jak zrobić, aby polewa była taka piękna:) Natomiast ciasto chyba zakalcowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło z niego coś w stylu brownie :) Dlatego proponuje jeść je na ciepło. Jest ciężkie ale w smaku miało daleko do zakalca :)

      Usuń
  7. Jakie piękne ciasto :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  8. Czekoladowa polewa - tym mnie kupiłeś :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale! Przepis zapisany, napewno je popełnię!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Obłędnie wygląda! I ta polewa wyszła Ci tak gładko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda na cięższe ciasto, a takie lubię najbardziej ;) Musiało smakować wybornie;)

    OdpowiedzUsuń
  12. a jak cudownie wygląda! sprawia wrażenie ciężkiego i wilgotnego. a takie jest najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł z tymi drażetkami:) uwielbiam takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda cudnie, a ta spływająca czekolada... Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!