Ciasto czekoladowo-kawowe z cudownie czekoladową polewą
"Halloween. Obchodzicie? Ja nie. Nie przebieram się, nie wróżę i nie chodzę po domach. Za to piekę i bawię się z dziećmi, w sumie będę się bawić dziś wieczorem z grupką 10 dziewczynek. Łączymy Halloween z tradycyjnymi Andrzejkami i zamierzamy smakowicie się bawić. Dynie też już czekają na swoją kolej :) A co do pieczenia. Nie miałam okazji w tym roku piec nic dyniowego, szkoda może zrobię to w weekend. A dziś mam dla Was przepysznie czekoladowo-kawowe ciasto z cudownie czekoladową polewą. Świetnie smakuje na ciepło, jeden kawałek ma na pewno pełno kalorii, ale po co się tym przejmować? Po prostu palce lizać!"
Składniki:
- 3 jajka
- 150 masła
- 150 g cukru
- 1/3 szklanki espresso
- 2 łyżki kakao
- szklanka śmietany 12%
- 2 łyżeczki proszku
- 300 g mąki
- 125 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki kakao
- 3-4 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Miękkie masło ubijamy z cukrem na jednolitą masę, a następnie dodajemy kolejno jajka. Espresso studzimy i dodajemy do masła.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól łączymy w drugiej misce i dodajemy je na przemian ze śmietaną. Gotową masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez 50 minut, lub do suchego patyczka :)
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder i mleko, następnie kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Polewę przelewamy do miseczki i mieszamy przez jakieś 2 minuty. Gdy ostygnie, polewamy wystudzone ciasto.
Smacznego!
Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglada i pewnie jest bardzo dobry!
OdpowiedzUsuńano ładne
OdpowiedzUsuńZachwycające to ciasto :) A polewa wygląda obłędnie :) Udanego "babskiego" andrzejkowego wieczora życzę :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńJaka śliczna polewa:) Pięknie się prezentuje na tym pysznym cieście.
OdpowiedzUsuńJak pięknie błyszczy się ta polewa. Kusisz tym ciastem;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwina
Polewa <3
OdpowiedzUsuńNo polewa wyszła zjawiskowo! Przepis klasyczny, a taka jest piękna. Bardzo apetyczne ciasto!
OdpowiedzUsuńobłędne mmmmm
OdpowiedzUsuńZawsze sie zastanawiałam jak zrobić, aby polewa była taka piękna:) Natomiast ciasto chyba zakalcowe?
OdpowiedzUsuńWyszło z niego coś w stylu brownie :) Dlatego proponuje jeść je na ciepło. Jest ciężkie ale w smaku miało daleko do zakalca :)
Usuńwygląda super :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Czekoladowa polewa - tym mnie kupiłeś :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Przepis zapisany, napewno je popełnię!!!
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda! I ta polewa wyszła Ci tak gładko :)
OdpowiedzUsuńWygląda na cięższe ciasto, a takie lubię najbardziej ;) Musiało smakować wybornie;)
OdpowiedzUsuńa jak cudownie wygląda! sprawia wrażenie ciężkiego i wilgotnego. a takie jest najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tymi drażetkami:) uwielbiam takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, a ta spływająca czekolada... Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń