Ciasteczka z marmoladą
"Pamiętacie jak wspominałam Wam ostatnio, że podczas świętowania mojej 4 rocznicy, postanowiliśmy z eM. wspólnie upiec ciasteczka? Może nie wyszły idealne i wyglądają trochę niezgrabnie, ale powiem Wam, że smakują świetnie! Przypominają te, które jadało się w dzieciństwie. Jeżeli lubicie takie domowe, proste przepisy, to koniecznie wypróbujcie ten :) My będziemy do niego na pewno często wracać. A Wy, macie jakieś ulubione przepisy z dzieciństwa?"
Składniki:
- 0,5 kg maki pszennej
- kostka margaryny
- 2 białka
- 1 żółtko
- 180 g cukru
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany 18%
- marmolada – u mnie truskawkowa
Piekarnik rozgrzewamy do 190 ` C.
Na sam początek miękką margarynę, cukier i cukier z wanilią ucieramy mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodajemy całe jajko i żółtko i dalej ucieramy do połączenia się wszystkich składników.
Do masy maślanej dodajemy na przemian mąkę (połączoną z
proszkiem do pieczenia), ze śmietaną. Na
koniec ciastka wyciskamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia - ja wycisnęłam
ciastka za pomocą szprycy (duże oczka) pozostawiając po środku dziurkę, którą
następnie wypełniłam marmoladą truskawkową ( również za pomocą szprycy).
Pozostawcie większe odstępy, gdyż ciasteczka się lekko rozrastają :) Jak się Wam uda, starajcie się przygotowywać małe ciasteczka - lepiej będą Wam na pewno smakowały.
Pozostawcie większe odstępy, gdyż ciasteczka się lekko rozrastają :) Jak się Wam uda, starajcie się przygotowywać małe ciasteczka - lepiej będą Wam na pewno smakowały.
Pieczemy przez około 12 minut. Ciasteczka szybko łapią
kolor, więc czas pieczenia jest zależny od mocy piekarnika.
Smacznego!
Wlasnie wyprobowalam Pani przepis,.Ciateczka przepyszne,.dziekuje
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
Usuńpycha super konsystencja ciasta do szprycy polecam bardzo dobre ciasteczka
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń