Babka pisakowa z orzechami włoskimi


"Kolejna rocznica, już czwarta, od kiedy uznaliśmy z eM., że jest nam dobrze razem. Pomalutku planujemy swoją wspólną przyszłość, nic nie przyspieszając i nie koloryzując. W tym semestrze mój luby, ma plan zakończyć swoją edukację na 1 stopniu. Być inżynierem brzmi dużo lepiej niż ukończyć studia licencjackie, to fakt, ale ile trzeba się namęczyć, aby to się udało, wie chyba każdy studiujący nauki ścisłe. Ja za to, zaczęłam nową przygodę na studiach magisterskich. Wykłady wydają się całkiem ciekawe, zobaczymy na jak długo:) W związku z brakiem czasu, rocznice przełożyliśmy na sobotę, ale nie mogłam się powstrzymać, by nie upiec jakiegoś romantycznego ciacha, z orzechami włoskimi - które u eM. spadają z drzewa coraz częściej :) Przepis znaleziony tu, z moimi modyfikacjami. Polecam! Wychodzi cudownie miękkie, puszyste i wilgotne. A do tego ta czekolada i chrupiące orzechy. Cudo :) "

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 200 g miękkiego masła 
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
  • 4 łyżeczki wanilii
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 50g białej czekolady
  • garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180`C.

Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ziarenka wanilii, ciągle mieszając.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy razem z proszkiem do pieczenia w oddzielnej misce i dodajemy do maślanej masy. Ostatnim krokiem jest ubicie piany z białek i dodanie jej do masy. Ja to zrobiłam w dwóch turach, za pierwszym razem po prostu dokładnie wymieszałam, a za drugim już tylko lekko poruszałam łopatką, aby powietrze nie uciekło. 

Masę przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 55 minut - pod koniec należy sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Babkę studzimy w formie.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo mikrofali. Następnie dekorujemy nią wierzch ciasta i obsypujemy go kawałkami orzechów włoskich. 

Smacznego!


P.S. Zachęcam do udziału w konkursie, więcej szczegółów o tu :) Miłosnego dnia!




Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!