Mazurek kajmakowy z czekoladą
" Robiłam go pierwszy raz w życiu, przy okazji ucząc dzieci. Jak dla mnie sytuacja idealna. Mazurek kajmakowy - bo o nim mowa - jest ciastem najprostszym z prostych. Polega na upieczeniu kruchego placka i ozdobieniu go ulubionymi dodatkami. Brzmi prosto, prawda? Takie jest, podobno bardzo smaczne, słodkie i z czekoladą. 40 smakoszy nie może się mylić. Polecam na Wielkanocne stoły."
Składniki:
- 200g mąki
- 100g margaryny
- 50g cukru
- 3 żółtka
- łyżka śmietany 18%
- puszka mleka skondensowanego / masy kajmakowej
- 100g mlecznej czekolady
- orzechy do dekoracji
Sposób przygotowania:
Jeżeli będziemy tworzyć kajmak z mleka skondensowanego, wstawiamy mały garnuszek na gaz i wkładamy do niego zamkniętą puszkę z mlekiem. Gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny, po czym studzimy i ostrożnie otwieramy.
Do miski wsypujemy mąkę, pokrojoną na kwadraciki margarynę i śmietanę. Cukier ubijamy z żółtkami na gładką masę. Dodajemy do mąki i wszystko zagniatamy. Ważne jest aby zagniatać ciasto w miarę możliwości jak najszybciej, aby tłuszcz się nie rozpuścił. Gdy ciasto będzie zwarte, wkładamy do lodówki na około 30 minut - może być dłużej.
Po wyjęciu z lodówki, rozwałkowujemy ciasto do wielkości formy w której będziemy piec placek. Placek powinien być stosunkowo gruby. Pieczemy około 25 minut w 180`C. Studzimy w formie.
Po ostudzeniu ciasto wyjmujemy z formy, smarujemy ostudzonym kajmakiem, lub masą kajmakową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( misce nałożonej na garnek z wrzącą wodą - palnik wyłączony). Dekorujemy wierzch mazurka rysując czekoladą kratkę. Ramkę tworzymy z płatków migdałowych. W każdą kratkę wkładamy po orzechu włoskim.
Smacznego!
Piękny! Zapisałam do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, pyszny:)
UsuńMazurek, taki prosty a jednak nadal nie zdążyłam zrobić ;-) Pięknie udekorowany, masz widać do tego rękę!
OdpowiedzUsuńŚliczna pychotka:)
OdpowiedzUsuń