Mazurek czekoladowy z karmelem


" Najedzeni? Wypoczęci? Tradycyjnie oblani? U mnie trzy razy tak. Ale, coś Wam powiem. Mimo, że ciast zrobiłam dość sporo, to ciągle mi czegoś brakuje i dziś na deser coś jeszcze upiekę. Wiem, zwariowałam już z tego wszystkiego. Ale strasznie to lubię. Dziś, ostatni w tym roku, Świąteczny Mazurek czekoladowy z karmelem i wiśniami - lubicie połączenie wiśni z czekoladą? Ja uwielbiam! Jeżeli macie jeszcze ochotę tak jak ja coś w kuchni upichcić, to to jest bardzo łatwy, pyszny pomysł.  Przypominam o głosowaniu bo dziś ostatni dzień I etapu - zagłosować możecie tu.  A także zachęcam wszystkich do udziału w konkursie o tu. Wesołych Świąt!"

Składniki:


  • 250g mąki
  • 120g margaryny
  • 80g cukru
  • 3 żółtka
  • łyżka śmietany 18%
  • karmel : 200g cukru, 120ml śmietanki 30%, 80g masła
  • polewa czekoladowa : 200g mlecznej czekolady, 100g gorzkiej czekolady
  • migdały i wiśnie do dekoracji



  • Sposób przygotowania:

    Do miski wsypujemy mąkę, pokrojoną margarynę i śmietanę. Cukier ubijamy z żółtkami na gładką masę. Dodajemy do mąki i wszystko szybko zagniatamy.  Gdy ciasto będzie zwarte, wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

    Po wyjęciu z lodówki, rozwałkowujemy ciasto do wielkości formy w której będziemy piec placek (proponuję 25x30). Pieczemy około 25 minut w 180`C. Studzimy w formie.

    Karmel przygotowujemy z cukru, śmietanki i masła. Cukier rozpuszczamy w garnku z grubym dnem, ciągle mieszamy aby się nie przypalił, gdy będzie już płynny i brązowy dodajemy masło i nadal mieszamy. Gdy masło się rozpuści włączamy gaz i liczymy do trzech. Wtedy dodajemy śmietankę i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

    Kruchy blat  smarujemy ostudzonym karmelem i przygotowujemy czekoladę.

    W garnuszku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć wyłączamy gaz i stawiamy na wierzch miskę z pokruszoną mleczną i gorzką czekoladą. PO chwili czekolada się zaczyna rozpuszczać i wtedy zaczynamy mieszać. Gdy większość czekolady się rozpuści możemy już zdjąć z garnuszka i dalej mieszać do całkowitego rozpuszczenia, w ten sposób czekolada nam się nie zważy.

    Tak przygotowaną polewę, wylewamy na karmel i wygładzamy. Dekorujemy wyparzonymi i obranymi migdałami a także wiśniami. Odstawiamy do lodówki, a po 2-3 h kroimy na małe kawałki.

    Wesołych Świąt!


    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!