Mazurek bakaliowy z czekoladą



" Kolejny przepis Wielkanocny, co nie powinno nikogo dziwić. Tym razem mam dla Was przepis na Mazurka bakaliowego z pomysłem na masę Pani Kasi - mojej opiekunki praktyk. Mazurek cieszył się największym wzięciem na świetlicowym świątecznym stole. Jest bardzo efektowny, dzięki dekoracji wiśniowej i przy okazji bardzo syty dzięki dużej ilości bakalii i czekolady. Jednym słowem - wyśmienity, dla każdego jest w nim coś dobrego. Polecam!"


Składniki:
  • 200g mąki
  • 100g niesolonego masła
  • aromat waniliowy
  • 60g cukru
  • 3 żółtka
  • łyżka śmietany 18%
  • 300g mieszanki studenckiej ( 50g mieszanki zostaw do dekoracji )
  • 200g mlecznej czekolady
  • 100g dowolnej czekolady (może być deserowa)
  • dżem wiśniowy
  • orzechy do dekoracji
Sposób przygotowania:

Kruche ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, pokrojoną na kwadraciki margarynę i śmietanę. Cukier ubijamy z żółtkami na gładką masę. Dodajemy do mąki i wszystko szybko zagniatamy. Gdy ciasto będzie zwarte, wkładamy do lodówki na około 30 minut - im dużej tym lepiej.
Po wyjęciu z lodówki, rozwałkowujemy grubo ciasto do wielkości formy 13 x 22 x 9. Pieczemy około 25 minut w 180`C. Studzimy w formie.

Po ostudzeniu ciasto wyjmujemy z formy.
200g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy drobno posiekaną mieszankę bakaliową (kroimy w paseczki). Wszystko ze sobą mieszamy i nakładamy na kruchy, maślany blat.
Ramkę mazurka tworzymy z dżemu wiśniowego, najłatwiej nakłada się małą łyżeczką.

100g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy wierzch ciasta. Do dekoracji używamy również mieszankę bakaliową

Smacznego!


Przypominam wszystkim o trwającym konkursie : Słodki Konkurs Trwa!

Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!