Kruche Pierożki



" No to rozpoczęła się sesja (oficjalnie ). Dzięki czemu, ja rozpoczęłam 20 dniowe ferie. Dużo wolnego czasu. Pomijam weekendy kiedy będę w pracy - chociaż dla mnie to raczej przypomnienie o rzeczywistości i jedyna możliwość stabilizacji - tak żeby nie zwariować. Dziś spędzę dzień w kuchni, nic nowego, no nie? Ale zanim się tam udam, chcę Wam zademonstrować mój wymysł - Kruche pierożki z nadzieniem budyniowym. Ha, wszystkich zaskoczyłam. I wszystkim smakowało. Taki alternatywny przepis na Walentynki. Polecam! "

Składniki na kruche ciasto:
  • 700g mąki
  • 250g margaryny
  • 4 żółtka
  • 150g cukru
  • 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 łyżki śmietany
Składniki na budyń:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 900 ml mleka
  • 4 łyżki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:

Kruche ciasto :
Żółtka ubijamy z cukrem  i cukrem waniliowym. Ubite żółtka dodajemy do mąki i śmietany. Margarynę kroimy w kwadraciki i dodajemy do miski. Wszystko ucieramy mikserem 
(chyba, że wolicie tradycyjnie, ugniatać ręcznie). Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

W tym czasie gotujemy budyń.  Do szklanki wlewamy 100 ml mleka, resztę zagotowujemy w rondelku. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy wymieszany proszek z resztą mleka i gotujemy przez chwilę, ciągle mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia, mieszając, aby nie powstał kożuszek.

Ciasto wyjmujemy na oprószony blat i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy kółka (może być szklanką).
Nakładamy budyń na środek wyciętego krążka i zlepiamy jak pierożek. Możemy użyć (zalecane) przyrządu do zlepiania pierogów - tak jest łatwiej.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180`C przez 10 minut.

UWAGA!
Ciasto powinno być dobrze zlepione i nie powinno posiadać, żadnych dziurek, ponieważ budyń zawsze znajdzie wyjście :)
Smacznego!





Komentarze

  1. Rewelacyjny przepis! Wygladaja bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję! Mimo zabawy z kruchym ciastem polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysłowe;) ciasteczka w kształcie pierożków tak jakby ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowicie się prezentują!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowity pomysł, muszę koniecznie spróbować. Gratuluję ! Rewelacyjne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki :)

    @DarkANGELikav - wiedziałam, że chcę coś zrobić, ale idąc do kuchni nie wiedziałam jeszcze co. I tak jakoś mi przyszło do głowy połączenie foremki do pierogów z babeczkami :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!