Kruche Pierożki
" No to rozpoczęła się sesja (oficjalnie ). Dzięki czemu, ja rozpoczęłam 20 dniowe ferie. Dużo wolnego czasu. Pomijam weekendy kiedy będę w pracy - chociaż dla mnie to raczej przypomnienie o rzeczywistości i jedyna możliwość stabilizacji - tak żeby nie zwariować. Dziś spędzę dzień w kuchni, nic nowego, no nie? Ale zanim się tam udam, chcę Wam zademonstrować mój wymysł - Kruche pierożki z nadzieniem budyniowym. Ha, wszystkich zaskoczyłam. I wszystkim smakowało. Taki alternatywny przepis na Walentynki. Polecam! "
Składniki na kruche ciasto:
- 700g mąki
- 250g margaryny
- 4 żółtka
- 150g cukru
- 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 4 łyżki śmietany
Składniki na budyń:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 900 ml mleka
- 4 łyżki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto :
Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Ubite żółtka dodajemy do mąki i śmietany. Margarynę kroimy w kwadraciki i dodajemy do miski. Wszystko ucieramy mikserem
(chyba, że wolicie tradycyjnie, ugniatać ręcznie). Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie gotujemy budyń. Do szklanki wlewamy 100 ml mleka, resztę zagotowujemy w rondelku. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy wymieszany proszek z resztą mleka i gotujemy przez chwilę, ciągle mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia, mieszając, aby nie powstał kożuszek.
Ciasto wyjmujemy na oprószony blat i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy kółka (może być szklanką).
Nakładamy budyń na środek wyciętego krążka i zlepiamy jak pierożek. Możemy użyć (zalecane) przyrządu do zlepiania pierogów - tak jest łatwiej.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180`C przez 10 minut.
UWAGA!
Ciasto powinno być dobrze zlepione i nie powinno posiadać, żadnych dziurek, ponieważ budyń zawsze znajdzie wyjście :)
Smacznego!
Rewelacyjny przepis! Wygladaja bosko!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! Mimo zabawy z kruchym ciastem polecam!
OdpowiedzUsuńPomysłowe;) ciasteczka w kształcie pierożków tak jakby ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie się prezentują!!
OdpowiedzUsuńNiesamowity pomysł, muszę koniecznie spróbować. Gratuluję ! Rewelacyjne :D
OdpowiedzUsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuń@DarkANGELikav - wiedziałam, że chcę coś zrobić, ale idąc do kuchni nie wiedziałam jeszcze co. I tak jakoś mi przyszło do głowy połączenie foremki do pierogów z babeczkami :)