Gruzińskie Ciasto Czekoladowe






" Straszna jesień tej zimy. Leje, wieje i ogólnie nie jest zbyt przyjemnie. Niby to tylko pogoda, ale daje człowiekowi w kość. Z łóżka wstać się nie chce, głowa boli i jeszcze pełno roboty, której mimo wcześniejszych planów, nie zamierzam dziś robić.  Licencjat poczeka - mimo, że to strasznie dołujące - nie mam na niego pomysłu, a fakt, że powinnam go wysłać 5 dni temu gotowego do sprawdzenia, w ogóle nie pomaga. Na szczęście, kuchnia jest dla mnie zawsze miejscem szczęścia i taką oazą do której zawsze mogę zawitać w razie takich dni jak te. Wczoraj zrobiłam kolejny przepyszny chlebek ( z wcześniejszego przepisu ) dziś szukam już pomysłu na kolejny tym razem słodki wypiek. Postanowiłam też, że na blogu pojawi się nowa zakładka - Smaki Świata. Dziś przedstawię Wam pierwszy wypiek - Gruziński - Ciasto Czekoladowe. Przepysznie lekkie, idealne w smaku. Jedyny minus - czas pieczenia 1,5h. Ale po kolei. "

Oryginalny przepis znajdziecie tu
Składniki:
  • 1 szklanka masła *
  • 3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki kakao **
  • 45g czekolady gorzkiej
  • 45g czekolady mlecznej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • półtorej szklanki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szklanki niesłodzonego mleka z puszki ( ja dałam po prostu więcej mleka 3.2% )
Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Do puszystej masy dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia  i sól. Wszystko ze sobą wymieszać. Dodać mleko, wanilię i mleko z puszki. Na koniec dodać czekoladę - ja pociachałam ją w blenderze. 

Pieczemy 90 minut w temperaturze 160`C ***







* Ja dałam kostkę masła czyli 200g :)


**W oryginalnym przepisie nie dodaje się czekolady. Tylko 3/4 szklanki kakao.

*** Samo ciasto robi się szybko.  Niestety czas pieczenia jest ważny.  Oczywiście czas jest uzależniony od mocy waszego piekarnika - u mnie piekło się 70 min. Jest to ciasto idealne dla osób rozpoczynających swoją przygodę z pieczeniem.  




Komentarze

  1. O mniam! Pysznie wygląda to ciacho. Tego jeszcze nie robiłam.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. hej
    czy mogłabyś napisać ile tego masła w gramach? skoro nie ma być ono rozpuszczane to nie bardzo wiem jak kostkę masła do szklanki upychać. i jakie wymiary ma blaszka/tortownic w której je piekłaś?dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ma 31x29 :) W każdym razie duża :)

    Dobre pytanie, w związku z tym, że to nie ja wymyśliłam ten przepis moja odpowiedź to strzał - ja dałam kostkę masła czyi - 200g masła. Ciacho nie wyszło za suche więc wydaje mi się, że dałam idealnie ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!