Chleb pszenny - banalny


" Witam w Nowym Roku! Zima o nas kompletnie zapomniała - przynajmniej na Mazowszu. Jakoś strasznie mnie to nie martwi, wręcz przeciwnie nie lubię zimy, jedynie w górach, ale w tym roku na zimę mnie tam nie poniesie, więc lepiej dla mnie. W sumie o dawna nie wyjeżdżałam nigdzie na ferie, już się jakoś tak przyzwyczailiśmy z eM., że wyjeżdżamy gdzieś latem. Ale nie na jeden wyjazd, o nie, zawsze sobie odbijamy i  jest morze, mazury i Europa co zazwyczaj oznacza góry połączone z morzem (polecam Włochy i Francję bo Hiszpanii polecać chyba nie muszę, co?). Nowy rok, nowe postanowienia. Hmm, własnie macie jakieś postanowienia? Moim, było wytrzymanie do NR żeby wreszcie zacząć oglądać od nowa serial 'Friends'. Wytrwałam i mam nagrodę - wczoraj obejrzałam cały pierwszy sezon. Ale tak sobie teraz myślę, że może będę sobie odkładać co miesiąc 100 zł, w sumie jeszcze nie wiem na co, albo na te Wakacje, albo na samochód, ale dodatkowe 600 zł w czerwcu nie będzie głupim pomysłem. Tak, oto moje postanowienie. A takim drugim jest, że będę w tym roku odkrywać nowe smaki. Dziś pierwszy przepis na Chleb pszenny - banalnie prosty. Pierwszy w NR i pierwszy w nowym dziale. Polecam, od dziś 3 zł za chleb to wielka przesada! "


Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli (można dać mniej, jeżeli ktoś nie przepada)
  • 1,5 szklanki przegotowanej wody
  • mak, sezam, płatki owsiane

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, sól i zalewamy to wszystko wodą.
Mieszamy ręką albo drewnianą łyżką do połączenia się składników. I odstawiamy  na 12h (do 18h) najlepiej na noc.

Po tym czasie otrzymujemy klejącą masę którą wykładamy na obsypany mąką blat i odgazowujemy, składając ciasto na pół, i jeszcze raz tak samo.
Odkładamy ciasto zgięciami w dół na ścierkę na której wysypujemy ulubione dodatki, u mnie mak i płatki owsiane, obsypujemy ciasto i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na godzinkę.

W tym czasie włączamy piekarnik na 250`C i wkładamy mosiężne, bądź odporne na wysoką temperaturę naczynie z przykryciem. W momencie gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy naczynie w które przekładamy nasz wyrośnięty chleb. Pieczemy 30 minut w 230`C pod przykryciem. Następnie 10 minut bez pokrywki.

Ten chleb robi się naprawdę łatwo. Po waszym pierwszym razie z nim, na pewno chętnie powrócicie do niego ponownie.



Dla osób chętnych historii przepisu i sposobu wykonania zapraszam do obejrzenia dwóch miłych Panów pokazujących przebieg pieczenia tego cuda-> tu .





Komentarze

  1. super chlebek :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Już chyba 4 chlebek będę rano piekła, więc przepis na prawdę godny polecenia ! :)

    Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!