Makowiec drożdżowy
Składniki na rozczyn:
- 250ml letniego mleka
- 40g świeżych drożdży
- 100g mąki
Składniki na ciasto:
- 400g mąki
- 100g masła
- 100g cukru
- 1 jajko+2 żółtka
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Składniki na masę makową
- Puszka maku
- 2 białka
- ulubione bakalie
Na sam początek rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru. Do rozpuszczonych d. dodajemy 100g mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia ( ja trzymałam 30 min ).
Żółtka połączone z jajkiem utrzyj z cukrem, a następnie połącz z drożdżowym rozczynem. Na koniec dodaj mąkę i ostudzone, rozpuszczone masło. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia pod ciepłą wilgotną szmatką.
Masę makową wyjąć z puszki i połączyć z ulubionymi bakaliami, dodać ubitą pianę z białek i odstawić.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować i wysmarować wcześniej przygotowana masą makową, następnie zwinąć w rulon.
Ciasto możemy zapleść przecinając ciasto na 3/4 długości byle nie do samego końca lub stworzyć choinkę ( chociaż średnio ja przypomina ) przecinając co 3-4 cm nożyczkami i układając kawałki ciasta na przemian.
Piec około 30 min w 180`C.
Po wystudzeniu można udekorować ulubionym lukrem lub cukrem pudrem.
pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia , wręcz chciałoby się wyciągnąć rękę i spróbować tych wszystkich pyszności .Gratuluję !
OdpowiedzUsuń