Szarlotka bezglutenowa


Dopadło i nas - sprawdzamy co możemy jeść a co nie. Ale, żeby nikomu nie było przykro - wypieki robimy dla wszystkich takie same - bezglutenowe! Bałam się, kojarzyłam sobie zawsze, że to jest gorzkie, nie smaczne i w ogóle ble! Bardziej pomylić się nie mogłam. Jak na razie, wypieki sa nie tylko lekkie ale i smaczne. Dlatego warto czasem sobie zrobić w alternatywie ciasto bezglutenowe. A może już tak zostanie? jedyny minus? Cena składników. 

Składniki na szarlotkę bezglutenową:
Kruchy spód:
  • 200g masła śmietankowego
  • 100 g mąki ryżowej (białej)
  • 100 g maki kukurydzianej
  • 100 g mąki z amarantusa
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
Farsz:
  • 5 dużych jabłek
  • 2-3 łyżki cukru 
  • łyżka cynamonu
Kruszonka
  • 70 g cukru
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 100 g masła
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąki, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier i dodajemy żółtka. Wszystko sprawnie zagniatamy, a następnie dzielimy na dwie części - 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką ryżową, mniejszą wkładamy w foli do lodówki .

Jabłka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy cukier i cynamon - mieszamy i odstawiamy.

Ciasto na spód, grubo wałkujemy, następnie przekładamy do formy od tarty, ugniatamy tak, aby zakryło całą powierzchnię i dziurkujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut rozgrzanego do 180`C. Pieczemy do zarumienienia.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.
Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, mąkę i cukier, całość ugniatamy ręcznie, bądź przy pomocy miksera. Powinny powstać małe zlepione okruszki ciasta.

Na podpieczony spód nakładamy starte jabłka, posypujemy startym ciastem wyjętym z lodówki. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 30 -40 minut w 175`C, do zarumienienia. 
Smacznego!







Komentarze