Szybkie bułeczki bez wyrastania
Chyba nie ma nic lepszego, niż śniadanie z domowym pieczywem. Minusem jednak jest to czekanie. Mój mąż, w czasach pandemii zamienia się w odgórnego piekarza. Nie muszę mówić jak mi z tym dobrze, prawda? Pieczecie w domu? Macie dostęp do drożdży czy zrobiliście domowy zakwas? Dajcie znać!
Składniki na 10 bułeczek:
- 500g mąki
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 300ml letniej wody
- 35g drożdży
- 6 łyżek oleju
Sposób wykonania bułeczek:
Mąkę mieszamy razem z drożdżami, cukrem, solą i wodą. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne. Na koniec dodajemy olej i ponownie wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na małe kuleczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie mocno spłaszczamy. Po spłaszczeniu nacinamy bułeczki nożem i smarujemy wierzch olejem. Odstawiamy pod przykryciem na około 10-15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200st. C.
Bułeczki wstawiamy i pieczemy około 12 – 15 minut na złoty kolor (z termoobiegiem trochę krócej). Po upieczeniu pozostawiamy w otwartym piekarniku do wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!