Kruche ciasto z wiśniami
Niedziela Palmowa. xx dzień Narodowej Kwarantanny. Teo śpi, w głośnikach cicho śpiewa Przemek Uniatowski, a ja zamawiam chyba już 30 z kolei książkę dla młodego. Nie mamy wielu zabawek, większość to drewniane auta i klocki, trochę puzzli i kilka pluszaków. Ale za to książek mamy całe, wypełnione po brzegi półki! To już spokojnie można nazwać chorobą. Ale lepiej w tę stronę, prawda? Też tak macie? Dziś prosty, kruchy placek z wiśnią. Takie idealne, niedzielne kruche ciasto. Dbajcie o siebie!
- 300g mąki
- 200g masła
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 0,5 kg świeżych/mrożonych wiśni
- 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.
Do małej miseczki wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ubijamy tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy. Dzielimy na dwie porcje 3/4 do 1/4. Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy, lub wormie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. bądź do momentu zarumienienia się ciasta. Następnie na ciasto wykładamy wiśnie, które posypujemy cukrem.
Wierzch ciasta dekorujemy pozostawionym surowym ciastem tworząc kratkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i pieczemy około 25 minut - do zarumienienia się ciasta.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!