Babka pomarańczowo-cytrynowa
Za oknem rodzi się wiosna, ta kalendarzowa od wczoraj zagościła w naszych progach. Wszystko odżywa, a i nie ukrywam, ja mam więcej siły i ochoty na nowe wyzwania. Pracuję nad projektem, który, jak mniemam, odmieni moje życie - i nie mówię tu o ślubie, który zbliża się wielkimi krokami (ooops!). Mimo wielkich przygotowań weselnych, postanowiłam trochę poszaleć w mojej drugiej (a może teraz już pierwszej) ulubionej dziedzinie życia - fotografii, i nie mówię o fotografii kulinarnej, nie, zdecydowanie ta mnie jakoś bardzo nie porwała. Zaraz po ślubie ruszam pełną parą z moim nowym przedsięwzięciem. Ale zanim to nastąpi, muszę uspokoić, że nie porzucam pieczenia. O nie, przecież ono niezmiennie mnie odpręża i uspokaja, dlatego, jak mogłabym je zostawić? Nie, nie, to się nie zdarzy. Dziś dla przykładu mam dla Was przepyszną babę idealną na zbliżające się święta i nie tylko (kwestia dekoracji ciasta i chęci przygotowania). Babka jest mięciutka i aromatyczna. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Nic tylko robić i jeść! Dziś przygotowałam przepisna Babkę pomarańczowo-cytrynową.
Składniki:
- 5 jajek
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka kandyzowanej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka syropu pomarańczowego
- 120 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do dekoracji
- kolorowe posypki do dekoracji – kwiatki, motylki lub perełki
Sposób przygotowania babki pomarańczowo-cytrynowej:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy do
potrojenia objętości.
Gdy masa się połączy dodajemy syrop i drobno pokrojoną
skórkę z cytrusów.
W oddzielnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia -
dosypujemy do wcześniej przygotowanej masy.
Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem/olejem i
obsypanej mąką pszenną formy z kominem. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C
piekarnika i pieczemy około 35 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy kolorowymi
posypkami.
Smacznego!
Ciekawi mnie, czy udałaby się z ksylitolem zamiast cukru... Bo bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńMusiała pięknie pachnieć cytrusami :)
OdpowiedzUsuń