Sernik na murzynku
Co zrobić z dwoma trójkątami świeżego, smakowitego twarogu? Pomysłów można mieć bezliku. I tak właśnie było w moim przypadku. Co jednak postanowiłam? Przygotować sernik, bo nie mogłam przepuścić takiej okazji. Sernik z prawdziwego twarogu to jest to co najlepsze, niezależnie od dodatków które do niego dodamy. Ale jak dodamy do niego jeszcze migdały i czekoladowy spód al'a murzynek, to muszę przyznać, ze powstaje nam fantastyczny przepis! Kto z Was da radę mu odmówić? Nikt, kto lubi te smaki :) Szczegóły poniżej, częstujcie się :) Zapraszam na sernik na murzynku!
Składniki:
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Masa serowa:
- 600 g sera twarogowego
- 250 g serka mascarpone
- łyżka masła orzechowego
- jajko
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 35 g budyniu waniliowego
- 6 białek
Dodatkowo:
- 100 g białej czekolady
- 30 g migdałów
- 30 g orzechów laskowych
Sposób przygotowania sernika:
Jajka ubić razem z cukrem na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć razem z kakao i dodać do masy jajecznej. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Do miski przełożyć twaróg i dwukrotnie go zmielić. Do tak przygotowanego sera dodajemy serek mascarpone, masło orzechowe i mieszamy. Następnie dodajemy jajko i żółtka razem z cukrem i cukrem waniliowym i budyniem - ubijamy.
W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka a następnie dodajemy je partiami do masy serowej.
Gotową masę przelewamy na wcześniej upieczony placek czekoladowy, wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika (180 st. C) i pieczemy 50 minut.
Studzimy w formie.
Gotowy sernik polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofali białą czekoladą i posypujemy pokrojonymi drobno orzechami.
Smacznego!
Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie :) Uwielbiam serniki, a te na twarogu to prawdziwy rarytas :)
OdpowiedzUsuń