Sernik z żurawiną
Coraz bliżej weekendu, a co z tym idzie, zaczynamy myśleć o wypiekach, które poczynimy gdy będziemy mieć trochę więcej czasu. Prawda? A może myślicie już o świętach i szukacie świątecznych inspiracji? Nie ważne jaka jest odpowiedź, jeżeli weszliście tu w poszukiwaniu przepisu na pyszny jesienno-zimowy sernik, to jesteście w odpowiednim miejscu. Są dwa rodzaje sernikożerców - Ci którzy uwielbiają puszyste i delikatne serniki i Ci, którzy lubią twardsze wypieki. Dzisiejszy przepis jest zdecydowanie dla tych pierwszych. Delikatny i puszysty, wręcz rozpływający się w ustach, a do tego z ciekawym, kwaśnym akcentem dzięki świeżej żurawinie. To jak będzie, spróbujecie? :) Polecam i zapraszam na sernik z żurawiną!
Składniki na sernik z żurawiną:
Spód:
- 60 g roztopionego masła
- 180 g kruchych ciastek
Masa serowa:
- 10 żółtek
- 220 g cukru
- 1 kg sera twarogowego potrójnie zmielonego
- 400 g serka waniliowego
- 10 białek
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2/3 szklanki świeżej żurawiny
- 50 ml śmietanki kremówki
Sposób przygotowania sernika z żurawiną:
Ciastka rozgniatamy, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy masę serową
Żółtka ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy oba sery, śmietankę i mąkę kukurydzianą i dalej ucieramy.
W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy ją do wcześniej przygotowanej masy. Całość przelewamy do formy z wcześniej przygotowanym spodem. Na wierzch wysypujemy umytą i wysuszoną żurawinę.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne napełnione wodą. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 st.C i pieczemy kolejne 80 minut.
Studzimy w otwartym piekarniku. Po ostudzeniu ciasto przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
Podajemy schłodzone.
Sernik z żurawiną gotowy.
Smacznego!
Zapraszam po inne przepisy na serniki :)
Ja lubię wszystkie serniki, a te z żurawiną szczególnie :)
OdpowiedzUsuń