Rustykalne ciasto z nutą egzotyki



Czasem nachodzi mnie ochota na małe co nieco. I nie chodzi mi wtedy o kawałek czekolady, który na pewno znajdę w szafce, ale o coś czym będę mogła się nacieszyć dłuższą chwilę, najlepiej z herbatą w ręku i przyjemną muzyką w tle. Za oknem jesień już pełną parą, drzewa zrzuciły już chyba wszystkie liście - przynajmniej te za moim oknem, a to oznacza, że czas na intensywniejsze aromaty i bogatsze smaki już się rozpoczął. Połowa listopada, za oknem nietypowe jak dla tej pory roku plus 10 st. w powietrzu i tylko ta wcześnie zapadająca noc zdradza, że lato odeszło w zapomnienie. Na szczęście kuchnia ma to do siebie, że może przywoływać bardzo pożądane smaki. Co prawda dzisiejszą tartę można zrobić niezależnie od pory roku, jednak jej smak pozwoli Wam wrócić myślami do letnich wieczorów. Tarta jest bardzo soczysta i wyjątkowo chrupiąca. Czego chcieć więcej od rustykalnej tarty z owocami? Może lekkiej ostrości? Nie ma problemu! Dodatek cynamonu świetnie wszystko scala. Oczywiście, owoce można dowolnie zmieniać, jednakże połączenie egzotyki z polską tradycją ma swoje duże plusy. Wypróbujcie!

Składniki:
  • 200 g masła
  • 80 g cukru
  • 400 g mąki
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 żółtka
  • 2 jabłka
  • 3 gruszki
  • 3 plasterki ananasa
  • 1/2 banana
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • mleko + cukier brązowy do posypania

Sposób przygotowania:
Sezam przekładamy na rozgrzaną patelnię i lekko przyrumieniamy - przekładamy do miseczki i pozostawiamy do ostygnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone na małe kawałki masło i wcześniej przyrumieniony sezam - szybko ugniatamy ręcznie choć możemy to zrobić również za pomocą malaksera lub ręcznego miksera.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.

Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki, jabłka, banany i ananasy. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ważne aby ciasto było szczelnie zamknięte. Ciasto smarujemy mlekiem wymieszanym z cynamonem i posypujemy brązowym cukrem - również część odsłoniętą.


Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut do zarumienienia.
Studzimy w formie.
Smacznego!






Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!