Idealna kremówka


Kremówki nie robiłam kilka lat. Ale już nigdy nie będę czekać tak długo! Wyjątkowo kremowa (dzięki dobrze utartemu masłu), chrupiąca (mimo nocnego leżakowania w lodówce) i smaczna, bo taka właśnie jest. Domowa znakomita kremówka. Wręcz idealna, a do tego taka prosta! Mój hit ostatnich miesięcy, kto się skusi ?

Składniki potrzebne do przygotowania kremówki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
Krem:
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 laska wanilii
  • budyń waniliowy
  • 200 g masła
  • 500 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania kremówki

Sposób przygotowania kremówki:

Ciasto lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy. Dzielimy na dwie równe części i przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Przygniatamy foremkami o tej samej wielkości.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C.
Odstawiamy do wystudzenia.


Przygotowujemy krem.

Do żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy i ziarenka z przekrojonej laski wanilii - ucieramy. Następnie dodajemy mleko, budyń i mąkę - mieszamy.
Resztę mleka zagotowujemy razem z pozostałą laską wanilii i dodajemy do przygotowanej masy - mieszamy, a następnie przelewamy do garnka i gotujemy do momentu uzyskania budyniu - odstawiamy do przestudzenia.


Do miski wrzucamy masło i je rozcieramy, następnie dodajemy ostudzony budyń i mieszamy.

Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy ją stopniowo do masy.


Na ostudzony francuski blat wykładamy krem a następnie przekładamy drugim blatem - lekko przyciskamy aby masa się wyrównała. Ciasto pozostawiamy w formie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny - najlepiej na całą noc.

Gotową kremówkę przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!