Ciasto migdałowo-czekoladowe


Czasem nasze rodzinne obiady wcale nie są zaplanowane. Mamy mało czasu, brak pomysłów i duże chęci. Co w takich chwilach podać na deser? Proste, a jednak efektowne ciasto. Nie trzeba być mistrzem wypieków by je przygotować. Prostota w tym wypadku nie idzie w parze ze smakiem. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i bardzo czekoladowe. Kawałki migdałów dodaje mu pewnego kunsztu, dzięki czemu domownicy nie wpadną na pomysł, że było takie proste. Skusiłam Was? Mam nadzieję. Zapraszam na przepis na migdałowo-czekoladowe ciasto. 


Składniki na ciasto czekoladowo-migdałowe:

  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 130 g mąki
  • łyżka oleju
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 150 g czekolady gorzkiej 70%

Sposób przygotowania ciasta migdałowo-czekoladowego:

Jajka wbijamy do miski dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu podwojenia objętości. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy w drugiej misce. Do ubitych jajek dodajemy olej i wymieszane wcześnie suche składniki.

Orzechy i 100 g czekolady siekamy na drobne kawałki - łyżkę migdałów odkładamy na później, a resztę dodajemy do masy.
Ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 17 cm i pieczemy około 45 minut w 180`C do suchego patyczka.

Na ostudzone ciasto wylewamy 50 g rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub w mikrofali czekolady. Na wierzch ciasta wysypujemy pozostałą część migdałów.
Ciasto migdałowo-czekoladowe gotowe.
Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!