Zdrowy sernik z malinami
Składniki na spód:
- 140 g orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki pszennej/kukurydzianej
Masa serowa:
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 4 jajka
- 1 kg sera twarogowego- mielonego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru z ziarenkami wanilii
Dodatkowo:
- 100 g rozgniecionych malin
- 1/2 szklanka świeżych malin
Sposób przygotowania:
Orzechy razem z cukrem i mąką przekładamy blendera w którym miksujemy je do momentu, w którym zaczną nabierać masłowatej konsystencji. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10-12 minut w 175 st. C.
W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie do przygotowanej masy dodajemy ser i wszystko łączymy. Na upieczony wcześniej spód wylewamy masę serową i wyrównujemy. Wierzch polewamy sokiem malinowym z cząstkami owoców tworząc niekształtne zygzaki.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 150`C piekarnika i pieczemy około 140 minut. Na dno piekarnika ustawiamy misę lub blachę wypełnioną wodą, dzięki czemu sernik pozostanie biały i nie wysuszy się.
Upieczony sernik studzimy w formie, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem sernik dekorujemy pozostałymi malinami.
Smacznego!
wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńohohoh, jakie wspaniałości!
OdpowiedzUsuń