Zdrowy sernik z malinami


Zdrowe ciasto, zdrowy sernik, da się? Jasne, że tak! Wszystko oczywiście zależy od tego z jakich produktów korzystamy. Maślany spód raczej w tym wypadku nie wchodzi w grę. Duża ilość jajek i ogrom mąki również. A o tłuszczu w ogóle możemy zapomnieć. Ale czy pomijając te składniki, nadal uda nam się przygotować smaczny wypiek? No pewnie. Wystarczy trochę pokombinować. Do mojego zdrowego sernika użyłam zamiast ciasteczek - zmielone orzechy, dzięki czemu ciasto zyskało świetny aromat i smak. To samo tyczy się malin, które razem z aksamitnym sernikiem tworzą zgrany duet. Nic tylko sięgnąć po kolejny kawałek!
Składniki na spód:

  • 140 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki pszennej/kukurydzianej
Masa serowa:

  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 4 jajka
  • 1 kg sera twarogowego- mielonego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru z ziarenkami wanilii
Dodatkowo:

  • 100 g rozgniecionych malin
  • 1/2 szklanka świeżych malin
Sposób przygotowania:
Orzechy razem z cukrem i mąką przekładamy blendera w którym miksujemy je do momentu, w którym zaczną nabierać masłowatej konsystencji. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10-12 minut w 175 st. C.

W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie do przygotowanej masy dodajemy ser i wszystko łączymy. Na upieczony wcześniej spód wylewamy masę serową i wyrównujemy. Wierzch polewamy sokiem malinowym z cząstkami owoców tworząc niekształtne zygzaki.

Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 150`C piekarnika i pieczemy około 140 minut. Na dno piekarnika ustawiamy misę lub blachę wypełnioną wodą, dzięki czemu sernik pozostanie biały i nie wysuszy się.

Upieczony sernik studzimy w formie, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem sernik dekorujemy pozostałymi malinami.
Smacznego!









Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!