Pzepis na ciasto dyniowe


Przełom października i listopada to nie tylko piękna złota jesień (w tym roku nie tylko kolorowa, ale również wyjątkowo ciepła!) ale również prze smaczne dary natury - w tym żurawina i dynia. Mimo, iż nie jestem szczególną fanką dyni- człowiek w końcu nie musi lubić wszystkiego, prawda? To uważam, że to ciasto smakuje świetnie. Co ciekawsze, smak dyni jest mało wyczuwalny, dlatego spokojnie mogę stwierdzić, że będzie to moje sztampowe ciasto dyniowe. A ta żurawina! Wiecie, że sprzedawcy na targowisku, zawsze dziwią się, że będę używać świeżej żurawiny do słodkich wypieków? Mnie dziwi raczej to, jak można jej jesienią nie używać! Mimo, że do ciasta użyłam suszonych owoców, spokojnie można je zamienić na świeże - to propozycja dla osób, które lubią połączenie słodyczy z cierpkim smakiem owoców. 


Składniki na ciasto dyniowe:
  • 2 szklanki mąki
  • 120 g cukru
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • duża garść suszonej żurawiny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1 szklanka ugotowanej i zmielonej dyni
  • 100 g masła
Dodatkowo:
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g białej czekolady
Sposób przygotowania:Dynię kroimy na małe kawałki i przekładamy do rondelka, dodajemy 3-4 łyżki wody i gotujemy na małym gazie co jakiś czas mieszając przez około 10 minut. Po tym czasie dynię blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Do miski wrzucamy miękkie masło dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy.

Mąkę, cynamon, sól i proszek do pieczenia łączymy, a następnie dodajemy do masy na przemian z puree dyniowym. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojone na drobne kawałki orzechy laskowe i żurawinę.

Ciasto przekładamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto polewamy ganaszem z białej czekolady. Do miski nałożonej na rondelek z gotującą się wodą nalewamy 100 ml śmietanki kremówki i dodajemy pokruszoną białą czekoladę, mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady.

Smacznego!






Komentarze

  1. Ten ganasz z białej czekolady sprawił, że zatrzymałam się przy tym cieście na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym zdecydowanie na świeżą postawiłam, uwielbiam ten cierpki smak w ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!