Szybkie ciasto z truskawkami


Pomimo początku jesieni, dziś publikuję dla Was przepis na ciasto z truskawkami. Dlaczego? Aby zatrzymać lato. Na straganach gdzie nie gdzie dostaniemy jeszcze późne odmiany tych owoców, choć nie będą już tak słodkie i piękne jak w sezonie. Jak z tym sobie poradzić? Korzystać z mrożonych. Szczególnie w tego tupu ciastach wygląd owoców nie ma większego znaczenia, tu chodzi o smak. A odpowiednio zamrożone owoce (mrożone w niskich temperaturach i pojedynczo [jak pierogi]) sprawią, że jesienne i zimowe ciasta nabiorą wyjątkowego smaku. A może wolicie owoce z syropu? Decyzję pozostawiam Wam. Zapraszam na szybkie ciasto z truskawkami.

Składniki na szybkie ciasto z truskawkami:

  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu
  • 120 g cukru
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g truskawek

Dodatkowo:
  • 100 g masła
  • 150 g mąki
  • 70 g cukru

Sposób przygotowania ciasta:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i jogurt - mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło.

W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy do płynnych składników i mieszamy, dodając ekstrakt waniliowy.
Masę przelewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ciasta wykładamy przekrojonymi na pół truskawkami.
Wierzch posypujemy kruszonką - mąkę z cukrem i masłem zagniatamy tworząc małe okruszki.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180`C około 40 minut - do suchego patyczka.
Studzimy w formie.
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!