Kakaowe ciasto z malinami

Na nowy tydzień przygotowałam nowy przepis. Ale za to jaki! Bardzo malinowy i niesamowicie czekoladowy - mimo, iż przygotowany jedynie z kakao. Gdy na dworze robi się chłodno, zazwyczaj zaczynamy sięgać po intensywniejsze smaki. Żal byłoby jednak nie skorzystać z ostatnich podrygów lata i nie dodać do wypieków najlepszych w sezonie malin. Obecnie mają one najsłodszy smak. Są dojrzałe i świetnie nadają się do przygotowania soków na zimę (przepis niebawem :)), a dodawane do wypieków smakują wyśmienicie! Nic dziwnego, że ostatnio zawładnęły moją kuchnią. Dziś, tak jak już wspomniałam miękkie i wilgotne ciasto kakaowe z malinami. Mój klasyk jesiennych wieczorów!

Składniki na kakaowe ciasto z malinami:

  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 150 g mąki
  • 1 czubata łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • 100 ml soku z cząstkami malin

Sposób przygotowania ciasta:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach. Do ubitych jajek dodajemy olej i mieszamy.

Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy, a następnie dosypujemy do masy jajecznej na przemian z sokiem malinowym.

Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej i pieczemy około 40 minut w 180`C.

Studzimy w formie.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem albo polać rozpuszczoną mleczną czekoladą.
Smacznego!





Komentarze

  1. piękne i na pewno pyszne idealne do koktajlu malinowego <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie mięciutkie i intensywnie kakaowe, jeszcze trochę pachnące latem za sprawą malin... Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie a przy okazji prosty przepis. Tak lubię ;)
    http://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!