Kakaowe ciasto z malinami
Na nowy tydzień przygotowałam nowy przepis. Ale za to jaki! Bardzo malinowy i niesamowicie czekoladowy - mimo, iż przygotowany jedynie z kakao. Gdy na dworze robi się chłodno, zazwyczaj zaczynamy sięgać po intensywniejsze smaki. Żal byłoby jednak nie skorzystać z ostatnich podrygów lata i nie dodać do wypieków najlepszych w sezonie malin. Obecnie mają one najsłodszy smak. Są dojrzałe i świetnie nadają się do przygotowania soków na zimę (przepis niebawem :)), a dodawane do wypieków smakują wyśmienicie! Nic dziwnego, że ostatnio zawładnęły moją kuchnią. Dziś, tak jak już wspomniałam miękkie i wilgotne ciasto kakaowe z malinami. Mój klasyk jesiennych wieczorów!
Składniki na kakaowe ciasto z malinami:
- 5 jajek
- 120 g cukru
- 100 ml oleju
- 150 g mąki
- 1 czubata łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
- 100 ml soku z cząstkami malin
Sposób przygotowania ciasta:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach. Do ubitych jajek dodajemy olej i mieszamy.
Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy, a następnie dosypujemy do masy jajecznej na przemian z sokiem malinowym.
Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej i pieczemy około 40 minut w 180`C.
Studzimy w formie.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem albo polać rozpuszczoną mleczną czekoladą.
Smacznego!
piękne i na pewno pyszne idealne do koktajlu malinowego <3
OdpowiedzUsuńTakie mięciutkie i intensywnie kakaowe, jeszcze trochę pachnące latem za sprawą malin... Pycha! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie a przy okazji prosty przepis. Tak lubię ;)
OdpowiedzUsuńhttp://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com